https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/londynane-buduji-sit-pro-nabijeni-elektromobilu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Londýňané budují síť pro nabíjení elektromobilů

14.6.2011 13:43 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Za možnost využívat nabíjecí stanice zaplatí majitelé elektromobilu ročně 100 liber. Ilustrační foto.
Za možnost využívat nabíjecí stanice zaplatí majitelé elektromobilu ročně 100 liber. Ilustrační foto.
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Londýn se chce stát hlavním městem elektromobilů v Evropě. A proto právě spouští nový projekt, v rámci nějž bude vybudováno 150 nových nabíjecích stanic. Díky tomu se nebudou muset motoristé bát, že zůstanou s vybitou baterií v místě, kde ji nenabijí, píše deník Guardian.
 

Starosta Boris Johnson prohlásil, že chce výrazně urychlit nástup elektromobilů a z Londýna udělat evropské centrum elektromobility. Starosta by chtěl mít v Londýně 100 000 elektromobilů, ale neřekl kdy. Aby Velká Británie splnila své cíle a snížila emise CO2, potřebuje 1 700 000 elektromobilů do roku 2020, uvádí londýnský Výbor pro ochranu klimatu.

Londýn má v plánu, aby v roce 2013 bylo ve městě 1300 nabíjecích stanic, jedna každou míli (1,7 km). Ve městě již funguje 250 stanic a aktuální projekt zvýší celkový počet na 400. Johnson si slibuje, že když Londýňané uvidí množící se nabíjecí stanice po celém městě, získají důvěru v elektrické technologie a poté se zlepší kvalita ovzduší ve městě a podaří se také snížit emise CO2.

Majitelé elektromobilu ročně zaplatí 100 liber za možnost využívat nabíjecí stanice. Za to mohou bezplatně nabíjet baterie svých elektromobilů. Systém bude také jednotný na celém území Londýna a nahradí tak několik dřívějších systémů, které spolu nekomunikovaly.

Letos rok se čeká průlom v oblasti elektromobilů, na trh přijde Nissan Leaf a Mitsubishi i-MiEV a rozvoji pomůže také státní dotace ve výši 5 000 liber. V příštím roce by měla jít do prodeje britská verze GM Volt - Vauxhall Ampera a ve stejném roce by se měla začít prodávat také plug-in verze Toyoty Prius. Angažovat se chce také Renault.

Podle článku Adama Vaughala „Electric car capital race hots up as London adds charging points“ zveřejněném na serveru guardian dne 26. května 2011.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist