https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/loni-bylo-provereno-temer-36-tisic-zasilek-rostlinneho-puvodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Loni bylo prověřeno téměř 36 tisíc zásilek rostlinného původu

4.3.2003 16:22 | PRAHA (ČIA)
Celkem 35 863 zásilek zboží rostlinného původu ze zahraničí do ČR zkontrolovala v roce 2002 v rámci ochrany území proti zavlékání škodlivých organismů Státní rostlinolékařská správa ČR (SRS). Z uvedeného počtu bylo SRS pozastaveno 116 zásilek. Informoval o tom dnes referent SRS pro kontakt s médii Bořivoj Zbuzek.
 

Hlavními důvody pro pozastavení bylo chybějící rostlinolékařské osvědčení ve 41 případech a výskyt karanténního škodlivého organismu v 17 případech. Celkem 37 rostlinolékařských osvědčení bylo neplatných, sedm zásilek bylo dováženo ze zemí, odkud je jejich dovoz do ČR zakázán, pět zásilek nesplňovalo zvláštní fytokaranténní požadavky a devět zásilek bylo pozastaveno z jiných důvodů. Z tohoto počtu bylo po odstranění závad propuštěno do vnitrozemí 71 zásilek, 33 zásilek bylo vyvezeno zpět do zahraničí, 11 zásilek bylo zničeno a jedna zásilka byla zpracována na území ČR postupem, který vyloučil šíření případného škodlivého organismu.

Například ve dvou zásilkách nesadbových brambor původem z Chorvatska a Německa byl loni potvrzen výskyt původce bakteriální kroužkovitosti bramboru. Háďátko bramborové bylo potvrzeno v celkem šesti zásilkách konzumních brambor původem z Řecka, Belgie, Francie a Itálie. Všechny zásilky byly vráceny. Ve třech zásilkách tropického ovoce původem z Thajska byla zjištěna vývojová stadia karanténních vrtulí, tyto zásilky byly zničeny. Z důvodu výskytu larev karanténních vrtalek bylo vráceno šest zásilek řezaných květin původem z Nizozemí a Izraele, jedna zásilka osiva vojtěšky původem z Itálie byla vrácena pro výskyt háďátka zhoubného.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist