https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/loni-zmizely-z-aleji-dalsi-tisice-stromu-upozornuje-arnika
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Loni zmizely z alejí další tisíce stromů, upozorňuje Arnika

14.12.2016 00:52 | PRAHA (Ekolist.cz)
Stromy podle ekologických aktivistů k silnicím patří a nejsou pro řidiče jen rizikem. „Bez nich jsou silnice v terénu méně patrné. Stromy jsou vodítkem v zimě, když jsou silnice zaváté, při povodni, kdy jsou zaplavené nebo v husté mlze či sněžení,“ říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy Marcela Klemensová z Arniky
Stromy podle ekologických aktivistů k silnicím patří a nejsou pro řidiče jen rizikem. „Bez nich jsou silnice v terénu méně patrné. Stromy jsou vodítkem v zimě, když jsou silnice zaváté, při povodni, kdy jsou zaplavené nebo v husté mlze či sněžení,“ říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy Marcela Klemensová z Arniky
Ekologická organizace Arnika sestavila tradiční statistiku kácení a výsadby stromů podél českých silnic. Data za rok 2015 vyznívají pro stromy stejně jako v předchozích letech nepříznivě. Podle údajů krajských silničních správ se poměr mezi pokácenými (15 600) a vysazenými stromy (9 100) opět výrazněji vychýlil směrem ke kácení, uvádí Arnika.
 

Od roku 2003 tak bylo podle ekologických aktivistů vykáceno podél českých silnic už téměř 200 000 stromů. Naopak vysazeno jich bylo asi 120 000. Za každé tři vykácené stromy byly vysázeny pouze dva, uvádí Arnika.

České aleje tak podle ní z krajiny i měst a obcí nadále mizí. Z dlouhodobého hlediska se podle nich téměř rovnovážný poměr mezi kácením a novou výsadbou daří udržovat v Jihomoravském, Moravskoslezském, Pardubickém a Středočeském kraji. Mnohem více kácí než sází kraje Královehradecký, Karlovarský a Plzeňský.

V roce 2015 nejvíc stromů zmizelo od silnic v Jihočeském (3 179 pokáceno, 683 vysazeno), Královéhradeckém (1 183 ku 174) a Pardubickém kraji (1 261 ku 229). Stromy loni naopak přibyly podél silnic Libereckého (694 pokáceno, 982 vysazeno), Moravskoslezského (764 ku 1 013) a Středočeského kraje (467 ku 523). V podstatě vyrovnaný poměr mezi pokácenými a vysazenými stromy vykázal Kraj Vysočina (2 084 ku 2 057), informují ochránci přírody.

Pomocník a navigátor strom

Stromy podle ekologických aktivistů k silnicím patří a nejsou pro řidiče jen rizikem. „Jsou živou sítí v naší krajině, a povědomou linií, která nás vede k domovu. Bez nich jsou silnice v terénu méně patrné. Stromy jsou vodítkem v zimě, když jsou silnice zaváté, při povodni, kdy jsou zaplavené nebo v husté mlze či sněžení,“ říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy Marcela Klemensová z Arniky.

I z technického hlediska mají podle jejích slov stromy u silnice svůj význam. Odvodňují podloží, zpevňují krajnici a udržují pozornost řidičů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist