https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lonska-spotreba-plynu-byla-nejnizsi-za-poslednich-8-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Loňská spotřeba plynu byla nejnižší za posledních 8 let

26.2.2023 05:01 | PRAHA (Ekolist.cz)
Hořák plynového kotle
Hořák plynového kotle
V roce 2022 se v České republice výrazně snížila spotřeba zemního plynu. Celkově dosáhla hodnoty 7 544 mil. m3 (81 547 GWh), což značí meziroční pokles o 20 %, po přepočtení na dlouhodobý teplotní normál pak pokles o 16,5 %. Vyplývá to z údajů Energetického regulačního úřadu (ERÚ) zveřejněných ve čtvrtletní zprávě o provozu plynárenské soustavy ČR.
 
Spotřeba plynu v tuzemsku meziročně klesala ve všech měsících loňského roku, nejvýrazněji pak v květnu (-33,3 %). „Celkově byla spotřeba nejnižší za posledních osm let. Když ji přepočítáme na teplotní průměr, pak byla dokonce vůbec nejnižší od roku 2001, kdy ERÚ začal vést statistiky o provozu plynárenské soustavy,“ shrnuje Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ. „Úsporným opatřením pomohlo také teplejší počasí, kdy se teplota pohybovala v průměru o 0,9 °C nad dlouhodobým teplotním normálem,“ dodává Stanislav Trávníček.

Co se týče kategorie zákazníků, největším dílem přispěli k výši loňské spotřeby tradičně velkoodběratelé (47,2 %), následovaní domácnostmi (26,4 %) a kategoriemi maloodběru (14,3 %) a středního odběru podnikatelů (9,3 %). Meziroční pokles lze spatřit napříč kategoriemi, největší úspory si připsali podnikatelé se středním odběrem (22,2 %), domácnosti meziročně uspořily 20 %.

Plyn na výrobu elektřiny se v roce 2022 podílel na celkové spotřebě 8,1 %, což je nejméně za čtyři roky, a odráží to jeho loňské extrémně vysoké ceny.

Do roční bilance plynárenské soustavy se významně propsala geopolitická situace způsobená ruskou agresí a událostmi s ní související. Oproti roku 2021 poklesl dovoz plynu o 40,7 % (celkově se jednalo o 27 085 mil. m3, tedy 290 583 GWh).

„Kromě klesající spotřeby stojí za povšimnutí i stav tuzemských zásobníků plynu. Zatímco v prosinci 2021 dosahovaly zásoby 49,1 % z celkové kapacity zásobníků, na konci roku 2022 se vyšplhaly téměř na dvojnásobek, 85,2 %. Rekordní byl přitom stav na začátku zimy, kdy byly oproti minulosti zásobníky naplněny prakticky ze 100 %,“ uvádí Stanislav Trávníček.

Meziroční nárůst zásob pokračuje i letos: 22. února 2023 bylo ve všech zásobnících určených pro Českou republiku uskladněno celkově 23 023 GWh plynu, což představuje naplněnost z 62,5 %. Loni touto dobou byla přitom naplněnost 21,5 % a ke konci zimní sezóny klesla až k 13 %.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist