https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lonsky-rok-byl-nejteplejsi-v-tomto-stoleti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Loňský rok byl nejteplejší v tomto století

9.2.1998 11:32 | PRAHA (EkoList)
Řada problémů s počasím, ke kterým došlo v loňském roce a které pokračují i letos, podporuje teorii, že dochází ke globálním změnám klimatu.
 

Podle zprávy, kterou předložili klimatologové z americké National Oceanic and Atmospheric Administration (Úřad pro oceány a atmosféru) v Asheville ve státě Severní Karolína, byl loňský rok nejteplejší od roku 1880. Průměrná teplota na Zemi byla v roce 1997 podle Toma Karla, jednoho z vědců z ashevillského úřadu, 16,9 °C. To je o 0,4 °C vyšší hodnota, než je takzvaný "dlouhodobý normál". Teplota na pevnině přitom loni nepřekonala rekord roku 1990. Průměr zvýšila zejména teplota vzduchu nad oceány. "Tendence ke zvyšování globálních teplot je pravděpodobně spojena s vyššími emisemi takzvaných skleníkových plynů," řekl novinářům Tom Karl.

Klimatickým změnám vědci připisovali i loni nezvykle silný klimatický jev, zvaný Jezulátko (El Nino). O tomto jevu jsme psali již v minulých číslech EkoListu. Ovšem El Nino ukazuje dál, co dokáže. Na počátku nového roku krutě sužuje zejména Jižní Ameriku a opět část Asie. V Peru se oběti, které se přičítají právě působení Jezulátka, začínají počítat na desítky. Podle posledních zpráv je již pětadvacet mrtvých za tuto zimu. El Nino způsobuje prudké deště, které vedou k sesuvům půdy, ke kamenitým lavinám v horských oblastech.

Díky El Ninu zažívá letos extrémně teplou a suchou zimu Čína. Podle Čao Čen-kua, vědce ze Státního klimatologického centra v Pekingu, je toto "již dvanáctá zima za sebou, která je teplejší, než dlouhodobý průměr - a Čína se musí připravit na nové obtíže." Změny v klimatu se v Číně totiž výrazně a rychle projevují například nedostatkem vody, zvýšením četnosti a rizika požárů nebo rozšířením chorob rostlin a hmyzu. V oblasti jihovýchodní Asie se opět začaly objevovat lesní požáry.

Klimatickým změnám v oblasti Atlantiku připisují mnozí i loňské záplavy ve střední Evropě, které postihly i obrovskou část území naší republiky


reklama

 
Jakub Kašpar a ČTK

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist