https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lovcice-vybudovaly-za-54-milionu-kanalizaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lovčice vybudovaly za 54 milionů kanalizaci

25.4.2017 09:30 | BRNO (ČTK)
Lovčice na Hodonínsku vybudovaly kanalizaci za více než 54 milionů korun. Obec už tedy nemusí dál žádat o povolení k vypouštění splašků do Lovčického potoka. / ilustrační foto
Lovčice na Hodonínsku vybudovaly kanalizaci za více než 54 milionů korun. Obec už tedy nemusí dál žádat o povolení k vypouštění splašků do Lovčického potoka. / ilustrační foto
Foto | Rasbak / Wikimedia Commons
Lovčice na Hodonínsku vybudovaly za více než 54 milionů korun kanalizaci. Obec už tedy nemusí dál žádat o povolení k vypouštění splašků do Lovčického potoka. Novinářům to včera řekl lovčický starosta Václav Tvrdý (ČSSD). Splašky se nyní dostávají do čističky odpadních vod v sousedních Ždánicích.
 

Stavba trvala zhruba rok. "Položili jsme nové potrubí, vybudovali přípojky k rodinným domům a na několika místech i odlehčovací komory, které slouží při větším naplnění vodou. Například při dešti zajistí odtečení přebytečné vody do potoka," uvedl Tvrdý.

Díky kanalizaci obec ušetří. "Nadále nebudeme muset žádat o povolení odboru životního prostředí k nakládání s odpadními vodami, které spočívá ve vypouštění odpadních vod do kanalizace pro veřejnou potřebu obce do vodního toku Lovčický potok a Jordánek. Do budoucna by vyměřená paušální částka za vypouštění odpadních vod byla rozhodně vyšší, než jaký je předpokládaný náklad stočného," doplnil Tvrdý.

Obec řešila se společností Vodovody a kanalizace Hodonín výši stočného 13,16 Kč bez DPH za metr krychlový. "Odběr pitné vody včetně stočného nepřekročí hranici 42 korun bez DPH za metr krychlový. V porovnání s okolními obcemi, kde se odběr pohybuje kolem 75 korun, je jasné, že máme nižší náklady díky obecnímu vodovodu i prameništi, které je v naší správě," řekl starosta.

Podle něj se vybudovala i příjezdová komunikace k přečerpávací stanici. "Podařilo se nám dát do sjízdného stavu místní komunikace, položit na ně nový asfaltový povrch v délce asi 2,5 kilometru a opravit obrubu včetně chodníků," dodal starosta. Obec dostala dotaci přes 35 milionů korun z ministerstva zemědělství, deset milionů z Jihomoravského kraje a zbylých devět milionů korun zaplatila sama.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist