https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/luhacovicky-pramen-ottovka-je-znecisteny-nevi-se-kdy-bude-pitny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Luhačovický pramen Ottovka je znečištěný, neví se, kdy bude pitný

21.9.2016 15:37 | LUHAČOVICE (ČTK)
Luhačovický pramen Ottovka je znečištěný a mimo provoz. Důvodem je mimo jiné sucho, v dřívějších letech srážky pomáhaly odplavovat nečistoty. Není jasné, kdy zase bude pramen k dispozici. Není vyloučeno, že bude fungovat už jen na jaře, na podzim a v zimě, řekl ČTK výkonný ředitel Lázní Luhačovice Jiří Dědek.
 

Pramen je mimo provoz od konce května, je znečištěn fekálními bakteriemi, stejně jako potok nad ním. Lázně pramen nechávají každý týden testovat v odborné laboratoři. Ottovka není na rozdíl od jiných pramenů využívána k léčbě, volně přístupný pramen lidé jen ochutnávají.

"Bohužel budoucnost přesně odhadnout nedokážeme. Pramen Ottovka je jeden z posledních pramenů takzvaného mělkého jímání, je to pouze metr a půl hluboká studna. Voda je velmi ovlivněna povrchovou vodou, proto dochází ke kontaminaci, když není dostatek spodní vody a nedochází k dostatečnému proplachování vody a vrstev," uvedl Dědek. Lázně loni poprvé musely Ottovku odstavit, a to na tři měsíce.

Podle Dědka je možné, že bude v budoucnu více pršet a v zimě bude více sněhu a stav se zlepší. "Druhá možnost je taková, že ten režim bude asi jako nyní, že to bude pramen, který bude na jaro, v zimě a na podzim v pořádku, ale přes hlavní sezonu asi nebude moct být využíván, protože bude docházet k těmto kontaminacím," uvedl ředitel.

Možností by podle něj bylo převrtat pramen do hloubky 30 až 50 metrů, jako jsou všechny ostatní prameny v lázeňském území. Ve větší hloubce je voda chráněná. "Už by to ale nebyla ta Ottovka, jak jsme zvyklí, jímali bychom vodu z větší hloubky, s větší mineralizací, možná více okysličenou," uvedl Dědek.

Vedení lázní řeší také pravidla pohybu cyklistů v areálu. Lázně dříve zakazovaly jejich vjezd, poté jim to dovolily, pokud využívají jen vybrané cesty. "Řada návštěvníků naše pravidla nerespektuje. Pro jízdu na kole užívají jiné než vyznačené cesty, na písečné ploše nesesedají z kola. Bruslaři a jezdci na skateboardech často vjíždějí do prostor kolonády," uvedl Dědek. Na porušování pravidel lidi upozorňovala na konci srpna najatá pořádková služba, mimo povolené cesty jezdili hlavně místní občané. "Městská policie začne tyto neukázněné osoby pokutovat, pokud se stav nezlepší, jsme připraveni opět zakázat pohyb na kole, kolečkových bruslích a skateboardech v celém lázeňském areálu," řekl Dědek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist