https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/luhacovicky-pramen-ottovka-uz-asi-nebude-kvuli-znecisteni-pitny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Luhačovický pramen Ottovka už asi nebude kvůli znečištění pitný

23.6.2017 07:00 | LUHAČOVICE (ČTK)
Pramen je studánkou, na jeho znečištění má vliv i sucho, v dřívějších letech srážky pomáhaly odplavovat nečistoty. / ilustrační foto
Pramen je studánkou, na jeho znečištění má vliv i sucho, v dřívějších letech srážky pomáhaly odplavovat nečistoty. / ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Ana_M / Pixabay
Luhačovický pramen Ottovka kvůli dlouhodobému znečištění již asi nebude možné v budoucnu pít. Pramen je mimo provoz od loňska, letos na jaře byla kvalita minerální vody krátce lepší, poté se opět pro lidi uzavřel. Pramen je studánkou, na jeho znečištění má vliv i sucho, v dřívějších letech srážky pomáhaly odplavovat nečistoty. Na konci léta by lázně měly rozhodnout, jak bude možné pavilon Ottovky, který patří k symbolům lázeňského města, využít. ČTK to včera řekl generální ředitel lázní Eduard Bláha.
 

Jednou z variant je dohodnout se se správcem zdroje Viola, který je nad Ottovkou. "Svést část zdroje Viola nějakým potrubím a ochutnávat ho dole, což je příjemnější, než za ním chodit do lesa. Nebo tam přivést jen pitnou vodu a udělat z něj městské pítko," řekl Bláha.

Pramen Ottovky nejde podle něj upravit. "Když uděláte jakýkoliv vrt, bude se čerpat už jiná voda, už to nebude Ottovka," řekl Bláha. Vrt se navíc dělá jen u pramenů, které lze využívat i k léčivým účelům, Ottovka už delší dobu tak užívaná není. Podle Bláhy navíc není jisté, že by byl povolen vedle Violy další vrt.

V Luhačovicích je řada pramenů, luhačovické lázně využívají k pitné kúře, inhalačním procedurám a minerálním koupelím osm pramenů. K nejznámějším patří Vincentka, Aloiska či Pramen Dr. Šťastného, které jsou volně přístupné. Před několika lety lázně zpřístupnily pramen Nový Jubilejní na lázeňském náměstí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jana Kuncová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist