https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lvice-zachranena-ze-zoo-v-syrii-porodila-mlade
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lvice zachráněná ze zoo v Sýrii porodila mládě

13.8.2017 21:21 | SÚF (ČTK)
Lvice Dana a lvíče.
Lvice Dana a lvíče.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lvice Dana zachráněná spolu s dalšími 12 zvířaty ze zoologické zahrady v syrském městě Halab (Aleppo) porodila po vypuštění v rezervaci v Jordánsku mládě. Uvedla to dnes agentura AP. Mládě má bílou barvu, která se může později změnit. Podle odhadů váží 1,5 až dva kilogramy. Jeho pohlaví zatím není známo.
 

Veterináři našli zvířata v Sýrii ve zbědovaném stavu. Syrská armáda bojovala s odpůrci vlády o východní část Halabu téměř celý loňský rok, boje skončily až v prosinci. Zvířata ze zahrady dostala s pomocí Turecka do rezervace u jordánského města Súf rakouská charitativní organizace Four Paws.

Zvířata trávila tři týdny v klecích. Veterináři se obávali, že kdyby lvice porodila v kleci, mládě by zřejmě nepřežilo. Mládě, které dostalo jméno Hajar, což je arabsky přistěhovalec, se podle veterinářů narodilo někdy v noci z pátku na sobotu, v klidu zalesněné rezervace. Zaměstnanci rezervace objevili mládě v sobotu ráno, když Danu kontrolovali.

Veterinář Amír Chalíl si myslí, že lvice čekala s porodem až bude v bezpečí. "Je máma, měla instinkt. Je to zázrak," prohlásil.

Ultrazvuk provedený při mezipřistání v Turecku ukázal, že Dana čeká dvě lvíčata. Chalíl uvedl, že zatím není jasné, zda druhé mládě čeká ještě na narození, nebo zda se narodilo zhruba ve stejnou dobu jako Hajar, ale bylo mrtvé a matka ho sežrala. Pokud se mládě neobjeví do pondělí, chtějí veterináři provést znovu ultrazvuk, aby určili případný další postup.

V rezervaci žije nyní 25 lvů, tygrů a medvědů zachráněných z válečných zón v různých oblastech, včetně Iráku a Pásma Gazy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist