https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lysa-proti-ekologum-jsme-bezmocni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Právo: Lysá: proti ekologům jsme bezmocní

24.2.2005 | LYSÁ NAD LABEM | Právo
Postaví se v Lysé nad Labem na Nymbursku obchvat? Bude na něj mít kraj ještě peníze? A kdy se začne vůbec stavět? Tak takové otázky si denně pokládají desítky obyvatel města, jehož centrum pro sebe už léta usurpují kamióny i houstnoucí osobní doprava.
 
Ti, co u průtahu městem bydlí, tvrdí, že se tu nedá žít. Praskají jim domy, v dopravní špičce není možné větrat, jen stěží lze přejít silnici. „Ve skříni mi doma cinkají skleničky, klepe se mi nábytek. Co se v Litoli postavil nový most, doprava se zdvojnásobila,“ říká Drahomír Kopal z Lysé.

Lysin blahořečený i proklínaný

Vytouženou silnici měli přitom už několikrát na dosah. Naposledy loni, kdy měl kraj připravené peníze i vybraného dodavatele. Začít se mělo říjnu. Tehdy se ale proti stavebnímu povolení odvolalo občanské sdružení Lysin a stavbu znovu oddálilo na neurčito. „Lysin terorizuje celé město. Dva a půl tisíce lidí jsou proti hrstce ekologů naprosto bezmocní,“ shodují se obyvatelé města.

Lysin totiž od samého začátku prosazuje jinou variantu trasy obchvatu, než je ta, kterou před sedmi lety schválilo město. Domnívá se, že vyřeší nejen problémy samotné Lysé, nýbrž pomůže i dalším obcím, které by jinak auta vyhnaná z města zcela zahltila.

Předně by se ale silnice posunula dál od obytné zástavby v městské části Litol, kterou by v opačném případě dělil od přeložky pouze osmdesátimetrový pás pole či protihluková stěna. „Silnice by navíc obešla Benáteckou Vrutici a mohla by sloužit jako obslužná komunikace pro sousední Milovice. Současně by minula obec Jiřice a v průmyslové zóně u Benátek nad Jizerou by se napojila na rychlostní komunikaci Praha - Mladá Boleslav,“ vysvětlila Romana Smolíková z Lysinu. Silnice by podle ní posloužila i jako spojka mezi dálnicí D 11 a rychlostní komunikací R 10.
Podle Lysinu totiž navržený obchvat situaci ve městě nezlepší. Sám kraj totiž radnici vzkázal, že bude mít peníze pouze na první etapu čtyřkilometrové silnice. Další úseky by se měly rozložit do zhruba pěti let. „Lysá se zbaví dopravy tak z 20 procent. Jestliže má být kraj dobrým hospodářem, nemůže stavět pouhé objížďky kolem měst za půl miliardy, ale musí budovat obchvaty, které poslouží většímu území,“ dodala Hana Marcaníková ze sdružení.

Zdá se ale, že argumenty Lysinu, které jsou v řadě ohledů jistě správné, nikdo v Lysé nebere vážně. Sdružení je stále častěji terčem ostrých slovních přestřelek, stěžuje si, že mu někdo ustavičně ničí i vývěsní skříňku ve městě.

Víc bojovat, víc křičet

Vedení města už dokonce obyvatele vyzvalo k další podpisové akci na podporu obchvatu. „Budu bojovat za to, abychom obchvat postavili. Nejsme tady od toho, abychom poskakovali, jak si Lysin pískne,“ prohlásil starosta Václav Houštecký (o.s.OMP-NK).

„Čím více budeme bojovat a křičet, tím větší máme šanci, že se zviditelníme a uspějeme. Připravíme další petici,“ reagovala členka petičního výboru na podporu silnice Jitka Fialová. Kdy se začne obchvat stavět, tak zatím není jasné. Krajský úřad slibuje, že to bude letos, jen co se vyřídí odvolání Lysinu. Tvrdí, že peníze na stavbu budou. Lysin naopak prohlašuje, že využije další dostupné prostředky, jak trasu obchvatu změnit.

***

CO HLAS, TO KATEGORICKÝ SOUD:

Václav Houštecký, starosta Lysé: „Za obchvat budeme bojovat. Je to jediná šance, jak město zbavit hluku, otřesů a exhalací.“

Pavel Svačina, vedoucí odboru výstavby: „Lysin hodnotím jako uzavřenou skupinu, které nejde vůbec o ekologii, ale o vlastní rodinné zájmy.“

Romana Smolíková, Lysin: „Radnice navrhla obchvat jako luxusní objížďku města za půl miliardy korun, která by účel splnila jen z 20 procent. Auta by zahltila okolní obce.“

Obyvatelé Lysé n. L.: „Dva a půl tisíce lidí je proti hrstce ekologů bezmocných. Terorizují celé město.“

Obyvatelé městské části Litol: „Obchvat nám znehodnotí majetek a ohrozí zdraví. Vede příliš blízko obytné zástavby.“
reklama

 
Jana Dolečková

| Právo

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist