https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lyzar-yule-da-polovinu-premii-na-boj-se-zmenami-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lyžař Yule dá polovinu prémií na boj se změnami klimatu

4.3.2019 23:39 | PRAHA (ČTK)
Švýcarský lyžař Daniel Yule se vzdá poloviny prémií z posledních dvou slalomů sezony Světového poháru a věnuje je neziskové organizaci zaměřené na boj proti změnám klimatu.
Švýcarský lyžař Daniel Yule se vzdá poloviny prémií z posledních dvou slalomů sezony Světového poháru a věnuje je neziskové organizaci zaměřené na boj proti změnám klimatu.
Švýcarský lyžař Daniel Yule se vzdá poloviny prémií z posledních dvou slalomů sezony Světového poháru a věnuje je neziskové organizaci zaměřené na boj proti změnám klimatu. Olympijský vítěz a mistr světa ze závodu družstev se rozhodl k tomuto gestu poté, co kritizoval prezidenta Mezinárodní lyžařské federace (FIS) Gian Franca Kaspera za jeho výroky relativizující globální oteplování.
 

Dlouholetý šéf FIS poskytl v únoru během světového šampionátu ve sjezdovém lyžování v Aare rozhovor švýcarskému deníku Tages-Anzeiger, který vzbudil velké pozdvižení. Kasper v něm mimo jiné uvedl, že pro pořádání olympijských her jsou lepší státy s diktátorskými režimy, a také řekl, že pro globální oteplování neexistují žádné důkazy.

Švýcarský funkcionář si za to vysloužil kritiku z řad ekologů, ale také některých lyžařů včetně Yuleho. Slalomový specialista dnes na instagramu uvedl, že se vzdá poloviny odměn z následujících závodů v Kranjské Goře a Andoře ve prospěch organizace Protect our winters (Ochraňujte naše zimy).

Vítěz slalomu SP dostává 45.000 franků (přes milion korun), prize money uděluje FIS až do 30. místa, které je ohodnoceno 500 franky (11 tisíc korun). V této sezoně syn skotských rodičů Yule vydělal i díky prvnímu vítězství v kariéře v prosinci v Madonně di Campiglio téměř 90.000 franků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist