https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lyzari-v-sesti-arealech-mohou-tridit-odpadky-na-sjezdovkach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lyžaři mohou v šesti areálech mohou třídit odpadky přímo na sjezdovkách

26.1.2017 14:00 (ČTK)
Lyžaři budou moct třídit odpady do speciálních barevných košů na plasty, papír a plechovky.
Lyžaři budou moct třídit odpady do speciálních barevných košů na plasty, papír a plechovky.
Od tohoto víkendu až do začátku dubna se lyžaři v některých skiareálech mohou zapojit do akce zaměřené na třídění odpadu přímo u sjezdovek. Zimní varianta projektu Čistý festival navazuje na akci, která už deset let propaguje třídění a recyklaci odpadu na letních festivalech v Česku. ČTK to za organizátory oznámil Petr Skůček.
 

Lyžaři budou moct třídit odpady do speciálních barevných košů na plasty, papír a plechovky. Za odměnu získají silikonový náramek, který mohou vyměnit za praktické zimní odměny vyrobené z recyklovaných surovin. Návštěvníci zimních středisek budou moci podle pořadatelů využít i vyhřívané posezení v upravených barevných kontejnerech s wi-fi připojením a nabíječkami.

Do projektu Čistý festival se během léta zapojuje více než 20 českých festivalů, mimo jiné Colours of Ostrava nebo Rock for People. "Za deset let trvání projektu vytřídili návštěvníci hudebních festivalů přesně 302.925 kilogramů plastů, papíru, skla a plechovek," uvedl Skůček.

Zimní verze nazvaná Čistý festival na sněhu se vydá tuto zimu do šesti zimních středisek. Obaly se budou třídit v Dolní Moravě na Králickém Sněžníku, na Klínovci v Krušných horách, v Karlově v Jeseníkách, na šumavském Lipně, v Deštném v Orlických horách a na závěr sezony i ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších. Termíny a další detaily najdou zájemci na webu http://zimni.cistyfestival.cz/".

Propagační akce na letních festivalech i v zimních střediscích pořádá společnost EKO-KOM, která v České republice zajišťuje třídění a druhotné využití odpadů z obalů, tedy z plastů, papíru, kovů, skla a nápojových kartonů.

Češi se podle firmy ve třídění stále zlepšují. Aktuálně třídí odpad už 72 procent obyvatel České republiky. Od roku 2000 se zečtyřnásobilo množství vytříděného odpadu. Podle statistiky v rámci EU je Česko v celkové míře recyklace a využití obalových odpadů šestou nejlepší zemí. Nadprůměrně dobrá je v třídění a recyklaci plastových obalů, kde jí patří druhá příčka.

Češi mají k dispozici už více než 272.000 barevných kontejnerů na třídění. V průměru to k nim mívají ze svého domova do 100 metrů. Na jedno sběrné místo připadá 131 obyvatel, zatímco v jiných evropských zemích jsou to stovky, někde dokonce tisíce lidí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
abz mha
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist