https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lyzarsky-areal-spicak-opravuje-erozi-svahu-sumavskym-kompostem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lyžařský areál Špičák opravuje erozi svahů šumavským kompostem

19.7.2019 00:29 | ŠPIČÁK (ČTK)
Sportovní areál Ski&Bike Špičák opravuje nerovnosti na svazích a erozní rýhy na sjezdovkách speciální kompostem z luk v Národním parku Šumava. / Ilustrační foto
Sportovní areál Ski&Bike Špičák opravuje nerovnosti na svazích a erozní rýhy na sjezdovkách speciální kompostem z luk v Národním parku Šumava. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Ski&Bike Špičák
Sportovní areál Ski&Bike Špičák opravuje nerovnosti na svazích a erozní rýhy na sjezdovkách speciální kompostem z luk v Národním parku Šumava. Jeho složení je vyladěné se správou CHKO Šumava. Nesmí například obsahovat zárodky rostlin, které do této oblasti nepatří. Před dvěma roky tak na Špičáku poprvé upravili dolní část rodinné sjezdovky Spodní Šance, včera se pustili do jednoho z úseků sjezdovky U Zalomeného. Rovnější terén sjezdovek, porostlý travou, znamená pro areál mimo jiné úsporu vody při zimním zasněžování technickým sněhem, řekl včera ředitel areálu Vladimír Kasík.
 

"My jsme hodně z kopce, rozdíl mezi horní stanicí a dolní stanicí je 320 výškových metrů. Každé kopnutí do země, které neošetříte, způsobuje erozi. Protože po sjezdovkách potřebujeme jezdit i s technikou, erozní místa vznikají," řekl. Spodní Šance, kam před dvěma roky areál poprvé rozhrnul šumavský kompost se semeny původních lokálních rostlin, se už během jednoho roku zazelenala krásnou travou, řekl Kasík. "Pro nás to znamená jednak to, že pomůžeme přírodě, jednak i to, že když v zimě potřebujeme vyrábět technický sníh, tak si ušetříme energii, práci i finance, protože tam nejsou nerovnosti, které potřebujeme sněhem vyrovnat. Takže je to přínos ekologii i ekonomice," řekl Kasík.

Díky navezení humusu jsou sjezdovky v létě více porostlé zelení a svahy jsou vyrovnanější, bez rigolů, prohlubní a kamenů. Zatímco na vegetací neporostlý nebo chudě zarostlý svah je potřeba v zimě zhruba 30 centimetrů technického nebo přírodního sněhu, na kompostem upraveném a zarostlém svahu se může začít lyžovat už při polovičním množství sněhu.

"Od Jezerní cesty až k chatě Kamzík zarovnáváme největší nerovnosti a erozní rýhy nejprve zeminou, na níž potom přijde pěti- i vícecentimetrová vrstva kompostu. Celkem ho sem bylo dopraveno zhruba 120 kubíků," dodal k aktuální úpravě sjezdovky U Zalomeného Kasík.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist