https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/machovo-jezero-se-bude-na-podzim-castecne-vypoustet
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Máchovo jezero se bude na podzim částečně vypouštět

15.9.2016 08:57 | DOKSY (ČTK)
Hladina vody v jezeře, které je hluboké až 12 metrů, klesne zhruba o 1,7 metru.
Hladina vody v jezeře, které je hluboké až 12 metrů, klesne zhruba o 1,7 metru.
Máchovo jezero u Doks na Českolipsku se bude na podzim částečně vypouštět. Hlavním důvodem je odbahnění Dokeské zátoky. Bude se také zpevňovat hrázka, aby se jezero nezanášelo splaveninami a živinami. ČTK to řekla mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šulová.
 

Podle ní se teď koná výběrové řízení a zatím se nedá přesně odhadnout, kdy bude jezero vypouštěno. "Předpokládáme, že akce začne v říjnu či listopadu," uvedla. Práce v zátoce si odhadem vyžádají asi 20 milionů korun, náklady se budou hradit z evropského Operačního programu životního prostředí.

Hladina vody v jezeře, které je hluboké až 12 metrů, klesne zhruba o 1,7 metru. Na původní úroveň by se měla dostat nejpozději na jaře, kdy začíná turistická sezona. Úpravy v Dokeské zátoce by měly přispět k větší čistotě jezera, které se každoročně potýká se zvýšeným výskytem sinic.

Máchovo jezero dlouhé tři kilometry a široké až 1,6 kilometru bylo naposledy vypuštěné před dvěma lety kvůli opravě hráze ve Starých Splavech. Modernizace výpustního zařízení, které bylo v havarijním stavu, si vyžádala skoro 28 milionů korun.

Částečné vypuštění jezera využijí Doksy k revitalizaci pobřeží ve Starých Splavech, které je po estetické a technické stránce už nevyhovující. "Půjde o první etapu," uvedla starostka Eva Burešová (Doksy náš Domov). Úpravy si vyžádají přes 12,5 milionu korun. Nejvýznamnější novinkou bude vybudování nového vyhlídkového a přístavního mola. Mělo by být dlouhé skoro 24 metrů, současné je o sedm metrů kratší. Nové bude široké od čtyř do devíti metrů a město ho chce osadit lavičkami a osvětlit lampami. "Budou se také opravovat veškeré cesty a chodníky, které tam jsou," dodala starostka. Práce na první etapě by měly skončit v dubnu příštího roku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist