https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/macronuv-zamer-urychlit-zakaz-glyfosatu-je-podle-kritiku-nerealny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Macronův záměr urychlit zákaz glyfosátu je podle kritiků nereálný

1.12.2017 15:31 | PRAHA (ČTK)
Francouzští zemědělci nepovažují za reálný slib prezidenta Emmanuela Macrona týkající se glyfosátu. Podle Macrona se ve Francii tato karcinogenní látka obsažená v přípravcích na hubení plevelů nebude do tří let používat. Ilustrační snímek.
Francouzští zemědělci nepovažují za reálný slib prezidenta Emmanuela Macrona týkající se glyfosátu. Podle Macrona se ve Francii tato karcinogenní látka obsažená v přípravcích na hubení plevelů nebude do tří let používat. Ilustrační snímek.
Francouzští zemědělci nepovažují za reálný slib prezidenta Emmanuela Macrona týkající se glyfosátu. Podle Macrona se ve Francii tato karcinogenní látka obsažená v přípravcích na hubení plevelů nebude do tří let používat. Evropská unie v listopadu prodloužila licenci glyfosátu o pět let. Francie má podle unijního práva možnost rozhodnout se v této věci samostatně.
 

Světová zdravotnická organizace (WHO) v roce 2015 dospěla k závěru, že glyfosát může vyvolat rakovinu. Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují glyfosát za neškodný.

Macron dal zemědělcům a vědcům tři roky, aby našli náhradu, ale termín je podle mnohých nereálný. "Tři roky nestačí, potřebujeme na přizpůsobení se přání veřejnosti delší čas," sdělil Hervé Fouassier, jemuž patří 200hektarové hospodářství jižně od Paříže. Podle dalších není ani pětiletý odklad dostatečný. Zatím není znám žádný herbicid cenově s glyfosátem srovnatelný.

Francie je v Evropě největším producentem obilí. Přípravky na bázi glyfosátů se nepoužívají jen v zemědělství, ale oblíbili si je i zahradníci nebo například údržba železnic.

Glyfosát, který je obsažen v herbicidu Roundup, umožňuje hubit plevel, aniž by zemědělci museli pole častěji ošetřovat mechanicky. Účinný je také na kamenitých půdách nebo tam, kde je plevel hluboce zakořeněn. Při jeho aplikaci se musejí použít ochranné masky o oděvy.

Pokud se levná alternativa nenajde včas, hrozí Francii podle kritiků Macronova záměru ztráta konkurenceschopnosti v unii i v celosvětovém měřítku, když jiné země budou glyfosáty dále používat.

Podle průzkumu firmy Ipsos by zákaz glyfosátů znamenal pro francouzský obilnářský sektor ztrátu 1,1 miliardy eur (28 miliard Kč) a pro vinařství 900 milionů eur, protože by se v důsledku nižší úrody snížil export.

V klidu jsou pouze pěstitelé, kteří už nyní dodržují ekologické zásady. Marc Leprince má 210 hektarů polí a obejde se bez glyfosátu. Střídá plodiny, pěstuje co nejvíce druhů a plevel odstraňuje mechanickým způsobem. Zvyšuje to sice náklady, ale podle Leprince se to vyplatí. "Zákazníci musejí pochopit, že ceny potravin budou kvůli využité takové technologie vyšší," řekl.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist