https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/magistrat-pri-peci-o-zelen-nas-trapi-nevedomost-verejnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Magistrát: Při péči o zeleň nás trápí nevědomost veřejnosti

22.4.2002 20:48 | PRAHA (ČIA)
Největším "trápením" magistrátních úředníků, kteří mají na starosti městskou zeleň, je nedostatečná výchova a osvěta veřejnosti. "Některé naše pěstevní zásahy chápou lidé jako barbarství," řekla ČIA ředitelka magistrátního odboru městské zeleně Kateřina Vaculová.
 

Magistrát musí často nepopulárně a razantně zasahovat při kultivaci parků a lesů. Ještě z minulého režimu podle Vaculové totiž zdědil řadu omylů, jakým bylo například vysazování pro Prahu nevhodných akátů a smrků. Tehdy se prý také o zeleň nepečovalo, ale byla pouze udržována. "Stojí zato bojovat o každý strom, do péče o staré stromy jsme investovali přes dva miliony a speciální metodou arboristikou jsme jim prodloužily život až o 30 let," vysvětlila ředitelka.

Některé stromy se ale podle ní vykácet musí. To je případ odstraněných akátů v pražské Koněvově ulici, kde budou vysazeny platany. Za podobná opatření se úředníci často stávají terčem útoků, ale již se jim daří ve spolupráci s místními médii lidem rozumně vysvětlit důvody zásahů.

Na území Prahy se nachází 87 zvláště chráněných maloplošných území a 17 přírodních rezervací o rozloze téměř tisíc hektarů. Na údržbu chráněných území město vydalo v loňském roce necelé tři miliony korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist