https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/majetkovy-urad-statu-loni-nasel-novy-domov-pro-267-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Majetkový úřad státu loni našel nový domov pro 267 zvířat

15.2.2021 02:15 | PRAHA (ČTK)
"Zvířata, o která se musí náš úřad starat, jsou zpravidla původním majitelům odebrána ve správním či trestním řízení kvůli týrání, nebo úřadu připadnou po lidech, kteří zemřou bez dědiců," uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. Ilustrační obrázek
"Zvířata, o která se musí náš úřad starat, jsou zpravidla původním majitelům odebrána ve správním či trestním řízení kvůli týrání, nebo úřadu připadnou po lidech, kteří zemřou bez dědiců," uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. Ilustrační obrázek
Foto | Mari Partyka / Unsplash
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) loni našel nové majitele pro 267 zvířat, o která se stát musel postarat. Šlo o 164 psů, 60 koz, 18 koní, 17 koček, pět krav a tři ovce. Zdarma dal úřad novým majitelům 189 zvířat, zbytek prodal. Celkem loni získal úřad do své správy 307 zvířat.
 

Aktuálně ÚZSVM hledá na internetu nový domov pro klisnu Britu a valacha Bleka, šestiletou argentinskou dogu jménem Karlo nebo křížence stafordšírského teriéra a německého ovčáka slyšící na jméno Bai.

"Zvířata, o která se musí náš úřad starat, jsou zpravidla původním majitelům odebrána ve správním či trestním řízení kvůli týrání, nebo úřadu připadnou po lidech, kteří zemřou bez dědiců," uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Loni úřad například na základě rozhodnutí města Liberec převzal dva týrané koně - klisnu Salome a valacha Schevyho. Ve spolupráci se spolkem Rolinka - Koňský domov důchodců, kam byli umístěni, se úřadu podařilo koním najít nový domov.

Táborské pracoviště úřadu pak loni našlo nového majitele pro tři dříve týrané ovce. Jindřichohradeckému pracovišti propadlo ve správním řízení deset týraných psů, z toho šest štěňat, kteří byli chováni majitelkou v nevhodných podmínkách. Všem deseti psům úřad našel nové domovy prostřednictvím útulku pro psy v Polné u Jihlavy a za pomoci spolku Cibela v Jindřichově Hradci.

Dále například pobočka úřadu v Prachaticích loni získala čtyři psy - Naomi, Flokyho, Jáju a Páju. Naomi nyní žije v Pardubickém kraji, Floky a Jája zase v různých částech Prahy. Pája našla nový domov ve 430 km vzdáleném Frýdlantu nad Ostravicí.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vedle správy majetku zastupuje Česko v právních sporech, které se týkají majetku státu. Úřad vystupuje především před soudy a rozhodčími orgány místo jiných organizačních složek státu. Hlavní zdroj příjmů úřadu tvoří prodeje a pronájmy pozemků, budov a staveb a také prostředky, které státu připadly z tzv. odúmrtí po zemřelých bez dědiců.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist