https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/majitele-pozemku-na-trase-d5-napadli-vyvlastneni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Majitelé pozemků na trase D5 napadli vyvlastnění

3.12.2002 13:02 | PLZEŇ (ČIA)
Celkem 13 vlastníků pozemků na trase obchvatu Plzně se k dnešnímu dni odvolalo proti vyvlastňování pozemků v místech, kudy má vést tunel vrchem Val. Výstavbě uvedené části dálnice tak hrozí zpoždění. Uvedl to Michal Gruber, vedoucí stavebního úřadu ve Štěnovicích v okrese Plzeň-jih, kam pozemky na Valu spadají.
 

Úřad přijal dvě samostatná a jedno skupinové rozhodnutí proti vyvlastňování pozemků. Skupinové odvolání vypracované advokátem Petrem Kužvartem podalo 10 odpůrců včetně bývalého ministra životního prostředí Ivana Dejmala. "Cílem je, aby došlo k dalšímu jednání, kde mí klienti chtějí přesvědčit investora stavby a vládu, že vybraná trasa je problematická dopravně i stavebně," uvádí v odvolání Kužvart.

Štěnovický úřad nyní musí informovat o odvolání ostatní účastníky řízení. Poté věc předá k dořešení úřadu Plzeňského kraje, který agendu od roku 2003 převezme. Do vydání rozhodnutí o oprávněnosti zákroku nemůže investor, Ředitelství silnic a dálnic, požádat o stavební povolení k ražbě tunelu, která byla původně plánována na polovinu příštího roku.

Vyvlastňování pozemků na vrchu Val začalo v listopadu letošního roku. Pozemek o rozloze 250 metrů čtverečních nyní vlastní 75 lidí. V současné době jsou ve výstavbě úseky obchvatu Plzně mezi Sulkovem a Útušicemi a mezi Ejpovicemi a Černicemi, které má do listopadu příštího roku provizorně spojit takzvaná vojenská silnice II/180. Celkové náklady na dostavbu obchvatu Plzně představují 420 milionů eur. S dokončením celého obchvatu se počítá v letech 2005 až 2006.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist