https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/male-obce-dostanou-50-mil-kc-kdyz-budou-chytre-vyuzivat-vodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Malé obce dostanou 50 milionů, když budou chytře využívat vodu

1.3.2016 17:58 (ČTK)
Stát podpoří projekty, které například využijí srážkovou vodu jako užitkovou, nebo vyčistí a oddělí vody různého původu
Stát podpoří projekty, které například využijí srážkovou vodu jako užitkovou, nebo vyčistí a oddělí vody různého původu
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Malé obce do 500 obyvatel mohou žádat u ministerstva životního prostředí o 50 milionů korun na úsporné hospodaření s vodou. Stát tak podpoří projekty, které například využijí srážkovou vodu jako užitkovou, nebo vyčistí a oddělí vody různého původu, informovala ČTK mluvčí MŽP Petra Roubíčková. Cílem je podle ministra životního prostředí Richarda Brabce motivovat malé obce k úspornému využívání vody.
 

"Chytré využívání vody je nejenom ekonomicky efektivní, ale pomáhá i v boji proti suchu a povodním, navíc zlepšuje kvalitu vody," uvedl v tiskové zprávě ministr.

Příjem žádostí o dotace z Národního programu Životní prostředí začal dnes a potrvá do konce června. Druhé kolo pak bude pokračovat do konce listopadu. Na jeden projekt může žadatel dostat maximálně pět milionů korun. Obce s vyšším počtem občanů mají na tato opatření možnost čerpat podporu z Operačního programu Životní prostředí.

Čištění odpadních vod v malých obcích je podle ředitele Státního fondu životního prostředí Petra Valdmana často problém. Centrální řešení není pro tyto obce ekonomicky výhodné. Problém je i nakládání se srážkovými vodami, na což radnice často nemají prostředky. Proto tuto oblast doposud uspokojivě neřešily, dodal. Věří, že výzva vzbudí u obcí zájem tyto problémy řešit komplexně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist