https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/malesicka-spalovna-ve-zkusebnim-provozu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Malešická spalovna ve zkušebním provozu

6.3.1998 14:15 | PRAHA (EkoList)
Bylo by velkým překvapením, kdyby za současného stavu věcí nebyla spalovna tuhého městského odpadu v Praze Malešicích uvedena do provozu.
 

Stavbu, která stála podle odhadů až 2,8 miliard korun, zřejmě nezastaví ani Vrchní soud, před nějž se případ na konci minulého roku dostal. Před soudce se proti sobě postaví Ministerstvo pro místní rozvoj, které malešické spalovně loni v září dodatečně udělilo stavební povolení, a městské části Dolní Počernice a Štěrboholy a tři soukromí vlastníci pozemků. Podle žalobců neodpovídá stavba a udělené stavební povolení platným předpisům v oblasti životního prostředí.

Ve spalovně, která byla již v říjnu loňského roku prezentována jako dokončená, proběhl zkušební provoz. Za 600 hodin se spálilo 12 tis. tun odpadů. Provozovatel spalovny, akciová společnost Pražské služby také prováděla měření škodlivin v dýmu vycházejícím z komínů spalovny. Například 4. prosince vycházelo ze spalovny průměrně 102 mg/m3 oxidu uhelnatého (vyhláška stanovuje limit 100 mg/m3), 24,8 mg/m3 oxidu siřičitého (limit 300 mg/m3), 254,2 mg/m3 oxidů dusíku (limit 350 mg/m3), 2 mg/m3 chlorovodíku (limit 30 mg/m3) a 3,7 mg/m3 prachu (limit 30 mg/m3).

Sporné dioxiny (PCDD/PCDF) Pražské služby ještě neměřily. Podle ředitele firmy Petra Maška lze hodnoty dioxinů změřit až v řádném provozu. V průběhu zkušebního provozu spalovny proběhla také měření škodlivin v plodinách, mase a produktech hospodářských zvířat, pocházejících z okruhu několika desítek kilometrů v okolí spalovny. Ty potom bude možno porovnat s hodnotami naměřenými s odstupem času a následně zjistit vliv spalovny na bezprostřední okolí. Měření prováděl Výzkumný ústav živočišné výroby.

Malešická spalovna byla projektována na spálení 310 000 t odpadu za rok. Praha vyprodukovala v loňském roce 390 000 t komunálního odpadu. Z tohoto množství 290 000 t tvořil domovní odpad. Komunální odpad může Praha uložit na skládce v Ďáblicích, spalovat v Malešicích, ale také třídit a předávat k opětovnému zpracování. Otázkou ale je, zda má Praha dostatečnou motivaci ke třídění odpadu, postavila-li si spalovnu s kapacitou téměř tak velkou jako množství vyprodukovaného komunálního odpadu.

Ředitel Mašek již dnes zpochybňuje samotný smysl třídění odpadů. "Za současné situace je třídění odpadů nesmyslné. O tříděný sběr už nikdo nestojí," řekl zpravodajce MfD.

Hlavní město Praha vlastní většinový podíl akcií v Pražských službách, má i většinu v představenstvu společnosti. Není tedy divu, že se ozývají hlasy, zda není i ekonomickým zájmem magistrátu spalovat co nejvíce odpadů ve spalovně v Malešicích, na úkor třídění a recyklace.


reklama

 
Pavel Štras

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist