https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/martin-bursik-s-petrem-stepankem-chteji-vest-stranu-zelenych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Martin Bursík s Petrem Štěpánkem chtějí vést Stranu zelených

21.7.2004 17:49 | PRAHA (EkoList)
Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík vstoupil na konci června do Strany zelených (SZ). Nyní společně s předsedou pražské krajské organizace SZ Petrem Štěpánkem v prohlášení oslovili členy strany - Štěpánek chce kandidovat na předsedu, Bursík do předsednictva SZ. Bursík by také rád vedl kandidátku SZ v příštích volbách do Poslanecké sněmovny.
 

Oba chtějí rovněž změnit současný program zelených. Podle Štěpánka by se měl zbavit nedůvěry k médiím. Strana také nemá pouze reagovat na nápady jiných politiků, ale sama přicházet s politickými tématy. "Třeba neodemokratismus, to je výraz velmi vágní, který je jen reakcí na neoliberalismus," řekl EkoListu Petr Štěpánek, podle něhož má Strana zelených tak jasný a zřejmý profil (životní prostředí, lidská práva a práva menšin, sociální solidarita, udržitelný rozvoj), že nemá zapotřebí dávat si ještě nějaké jiné nálepky.

Současný předseda Strany zelených Jan Beránek v pojmu neodemokratismus významný problém nevidí. "Slovo nová demokracie není pro program SZ klíčový pojem. Já ho sice používám, ale klidně můžeme používat i nějaký jiný, třeba obrozená demokracie. Důležitý je ale jeho obsah: klesá důvěra občanů ve volené instituce, a proto by lidé měli být do rozhodování o svých životech vtahováni častěji než jednou za čtyři roky. Parlamentní demokracii je potřeba prohlubovat," vysvětluje Beránek a připomíná, že třeba ve volebním programu pro volby do Evropského parlamentu se pojem neodemokratismus vůbec neobjevil.

Bursík se Štěpánkem jsou přesvědčeni, že SZ se dřív nebo později do sněmovny dostane, musí pro to ale ještě mnohé udělat. Všechny současné strany jsou podle nich příliš uzavřené, a proto nejsou schopné reagovat na nové politické problémy. Do odborných sekcí strany by rádi získali i nečleny SZ. "Musíme mít silné argumenty a poté navrhnout řešení," tvrdí.

Jako velký problém, který by měla SZ na české scéně otevřít, vidí kamionovou dopravu. "Hodláme otevřít diskusi o volném pohybu zboží a jeho důsledcích na extrémní nárůst emisí znečišťujících látek v ČR," stojí ve společném prohlášení. "Pro omezení kamionové dopravy najdeme určitě spojence i v okolních zemích a za pár let bychom mohli dosáhnout přesunutí alespoň části zboží na železnici," řekl Ekolistu Štěpánek.

Obecně by podle Bursíka se Štěpánkem měla být SZ víc demokratická a decentralizovaná. "Základem je otevřená diskuse a umožnění existence názorových menšin ve svém středu - jinak SZ nebude důvěryhodná pro menšiny ve společnosti," argumentuje Štěpánek. "Měla by platit zásada maximálně jedné stranické a jedné veřejné funkce; při politickém vzestupu schopných se tak otevře příležitost pro nové talenty," přidávají oba v prohlášení.

Podle současného předsedy zelených Bursíkova a Štěpánkova výzva nepřichází s žádnými novými konkrétními nápady. "Je to velmi obecný text, pod který bych se také podepsal," řekl EkoListu Jan Beránek. K ostatním kandidátům na funkci předsedy SZ se nijak obšírně vyjadřovat nechce. "Je to věc, kterou musejí zvážit členové strany a krajské organizace. Já pochopitelně nechci nějak komentovat osobu, jež kandiduje na funkci, kterou momentálně zastávám," vysvětlil Beránek a potvrdil svůj úmysl na předsedu strany znovu kandidovat.

Štěpánkovi s Bursíkem budou nejspíš nakloněni členové SZ hlásící se k tzv. Otevřené platformě (OP), která pokládá praktiky současného vedení strany za málo demokratické. "Za sebe - a je to jistě i názor dalších členů Strany zelených hlásících se k OP, a nejen jich - mohu říci, že jejich kandidaturu (Štěpánka a Bursíka - pozn. aut.) nejen vítám, ale že ji budu i podporovat," říká Petr Uhl, stoupenec platformy.

Bursík se Štěpánkem se ovšem přihlásit k nějaké frakci ve straně odmítají. "Jsem stoupenec demokracie zdola a práce v komunální politice - v tom mám určitě spojence ve většině straníků, ať už patří k jakékoli platformě," uvedl Štěpánek.

Sjezd Strany zelených se bude konat 11. a 12. září buď v Olomouci, nebo v Pardubicích.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist