https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mas-posumavi-da-do-roku-2020-vesnicim-a-podnikatelum-200-mil-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MAS Pošumaví dá do roku 2020 vesnicím a podnikatelům 200 mil. Kč

13.12.2016 11:50 | PLZEŇ (ČTK)
Místní akční skupina (MAS) Pošumaví rozdělí do čtyř let 200 milionů korun z EU na menší projekty obcí, neziskových organizací a podnikatelů. Jako první v Plzeňském kraji splnila podmínky pro získání podpory na rozvoj venkova.
Místní akční skupina (MAS) Pošumaví rozdělí do čtyř let 200 milionů korun z EU na menší projekty obcí, neziskových organizací a podnikatelů. Jako první v Plzeňském kraji splnila podmínky pro získání podpory na rozvoj venkova.
Místní akční skupina (MAS) Pošumaví rozdělí do čtyř let 200 milionů korun z EU na menší projekty obcí, neziskových organizací a podnikatelů. Jako první v Plzeňském kraji splnila podmínky pro získání podpory na rozvoj venkova. Je největší z 11 MAS v regionu, zahrnuje 86.000 obyvatel v 99 obcích na Klatovsku a v oblasti Sušice, Horažďovic a Kdyně. Peníze půjdou do modernizace škol, sociálních podniků, národních kulturních památek, požárních zbrojnic, nových cest, hospodaření v lesích a do podnikání na venkově, řekla včera hlavní manažerka MAS Pošumaví Markéta Baštařová Janotová.
 

MAS zpracovala v lednu spolu s veřejností strategii komunitně vedeného místního rozvoje, v listopadu ji schválilo ministerstvo pro místní rozvoj. Další MAS je budou mít v březnu. Všech 11 MAS v regionu má možnost získat až jednu miliardu korun ze tří evropských zdrojů - Integrovaného regionálního operačního programu, Programu rozvoje venkova a operačního programu Zaměstnanost. V ČR je 180 MAS, tedy společenství občanů, neziskových organizací, soukromé podnikatelské sféry a veřejné správy, které spolupracuje na rozvoji venkova, zemědělství a získávání finanční podpory z EU a z národních programů. Strategii jich má schválenou 20.

Dotace MAS budou zejména pro nejmenší obce jedinou možností, jak získat evropské peníze. Nejvíce půjde z IROP, kde je pro Pošumaví vyčleněno 104 milionů korun. Asi polovinu by měly získat obce a druhou soukromí žadatelé a neziskové subjekty. Administrativa je ale stejná jako u velkých projektů, takže vesničky budou muset zřejmě využít poradce. Žádosti musejí podávat elektronicky.

"První výzvu z oblasti podpory sociálních služeb bychom chtěli vypsat 10. ledna 2017. Bude v ní deset milionů korun. Žádosti by se mohly podávat do konce února," řekl manažer MAS Pošumaví Jan Kolář. Další výzvy budou vyhlášené v březnu. Informace výzvách budou na www.masposumavi.cz.

O peníze se zřejmě bude hlásit téměř všech 99 obcí, které představily své záměry nutné pro vytvoření strategie. Zájem o dotace by proti vyčleněné sumě mohl být dvojnásobný. "Jen na národní kulturní památky, jichž je v našem regionu 11, můžeme vydat jen 20 milionů korun," řekla Janotová.

MAS Pošumaví zpracovává místní akční plány, které stanoví základní směry rozvoje vzdělávání dětí do 15 let, podílí se na soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje, s jihočeskými MAS loni založila turistickou destinaci Prácheňsko a Pošumaví na propagaci cestovního ruchu a spolupracuje s krajem na vyhlašování grantů na kulturní, společenské a sportovní akce v obcích.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist