https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/masarykovym-lesem-v-izraeli-povede-naucna-stezka-pecuji-o-nej-i-studenti-z-brna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Masarykovým lesem v Izraeli povede naučná stezka, pečují o něj i studenti z Brna

28.5.2022 01:55 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Masarykovým lesem v Izraeli, který vysadili osadníci v roce 1930, brzy povede naučná stezka připomínající život a dílo prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a jeho syna Jana. Les vyžaduje další péči, na které se podílejí také odborníci a studenti z Mendelovy univerzity v Brně. Před několika dny se z Izraele vrátili, uvedl mluvčí školy Filip Vrána.
 

"Hlavní stezku parkem lemují do vápence tesané pamětní desky připomínající hlavní milníky Masarykova života spojené s Izraelem," řekl Jiří Volánek z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity. Oficiální otevření muzejní stezky je plánováno na červen.

Odborníci z brněnské univerzity jezdí do Izraele pečovat o Masarykův les pravidelně. Ještě před pár lety byl ve špatném stavu a prakticky dožíval. "Do porostu borovice halepské ve stadiu rozpadu je neustále potřeba zasahovat. Urgentní práce včetně požárního managementu provádí Židovský národní fond, o ostatní se starají naši studenti, kteří tentokrát cílili především na zajištění bezpečnosti a pohodlí návštěvníků dožívajícího borového háje. Odstraňovali padlé, nakloněné nebo nebezpečně zavěšené stromy, odřezávali suché větve nejen v blízkosti piknikových stanovišť," popsal Volánek.

Studenti také upravovali druhovou skladbu lesa, ať už pomocí výsadeb místních druhů dřevin, nebo prostřednictvím probírky a prořezávání mladého porostu. "Každoročně je potřeba z lesa odstraňovat neustále se vracející invazivní druhy, jako je například pajasan žláznatý, kapinice, parkinsonie pichlavá nebo skočec obecný," uvedl Volánek. Vysazují se cypřiše, rohovníky, řečíky či duby táborské.

Les dostal jméno po Masarykovi, který patřil mezi židovskými osadníky k uznávaným osobnostem. Podporoval myšlenku židovského státu, navštívil Palestinu. Výsadbu lesa iniciovali a pomáhali uskutečnit ve 30. letech minulého století osadníci kibucu Sarid z Československa a východní Evropy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist