https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/massachusetts-se-zaradilo-po-bok-americkych-statu-ktere-maji-statniho-dinosaura
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Massachusetts se zařadilo po bok amerických států, které mají státního dinosaura

22.10.2022 00:31 (ČTK)
Foto | FunkMonk (Michael B. H.) / Wikimeda Commons
Malý a štíhlý dinosaurus, který žil na zemi před zhruba 200 miliony lety, se po hlasování na sociálních sítích stal oficiálním dinosaurem východoamerického státu Massachusetts. Podle zákonodárců státu anketa podpořila zájem o vědu. Státního dinosaura nebo jiného prehistorického tvora má jako svůj symbol podle agentury AP desítka dalších amerických států.
 

Obyvatelé Massachusetts měli na výběr ze dvou druhů prehistorických tvorů. Pro zvíře jménem Podokesaurus holyokensis hlasovalo zhruba 60 procent, tedy 35 000 účastníků ankety.

"Když se zamyslím nad svým dětstvím (...), tak jsem se začal poprvé zajímat o vědu kvůli dinosaurům," řekl za účasti předních paleontologů guvernér Massachusetts Charlie Baker při středeční podepisovací ceremonii, která oficiálně zavedla podokesaura jako státního dinosaura. "A hlavní důvody, proč jsem se o ně zajímal, jsou jejich vznešenost, divokost a téměř mimozemský status. Jako dítě ve mně vzbuzovali úžas," dodal guvernér.

Nápad na volbu tohoto státního symbolu se zrodil v hlavě kongresmana Jacka Lewise během pandemie covidu-19. Projekt podle něj nejenom podnítil zájem lidí o vědu, ale poučil je i o legislativních procesech.

Podokesaura holyokensis objevila na západě Massachusetts v roce 1910 geoložka Mignon Talbotová. Jednalo se o "první ženu, která nalezla, objevila, pojmenovala a popsala dinosaura," uvedl Lewis. Tento druh dinosaura byl dlouhý zhruba jeden až dva metry, vážil až 40 kilogramů a odhaduje se, že se pohyboval rychlostí 14 až 19 kilometrů za hodinu.

Svůj dinosauří symbol má kromě Massachusetts například Colorado, které si vybralo býložravého stegosaura, Kansas s létajícím pteranodonem, Utah s masožravým allosaurem, nebo Wyoming s trojrohým triceratopsem. Další státy jako své oficiální prehistorické zvíře zvolili vyhynulé savce včetně mamutů či mastodontů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist