https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/md-stat-zrejme-zacne-platit-dluhy-stavitelum-d-47-tento-tyden
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MD: Stát zřejmě začne platit dluhy stavitelům D 47 tento týden

17.5.2004 15:06 | PRAHA (ČIA)
Pravděpodobně již tento týden začne stát postupně hradit dluhy firmám, které se podílejí na výstavbě dálnice D 47 a kterým dluží na zálohách na další práce. Tyto dluhy se vyšplhaly již na přibližně 300 milionů korun. "Problémy vznikly kvůli složitému převodu financování výstavby dálnice z ministerstva financí na ministerstvo dopravy," řekl na dnešním brífinku ministr dopravy Milan Šimonovský.
 

Podle jeho slov směřuje v současné době jednání mezi oběma resorty o další výstavbě dálnice, která v budoucnu spojí Lipník nad Bečvou s Ostravou, do závěrečné fáze. "Zbývá dojednat zejména harmonogram výstavby všech šesti úseků a způsob financování," upozornil ministr.

Zdůraznil zároveň, že stát nemá žádné dluhy za již provedené práce, ale pouze nezaplatil firmám zálohy na další práce. "Jak jsem hovořil s generálním ředitelem Staveb silnic a železnic Bořivojem Kačenou, není to pro firmy žádný velký problém a zastavení prací rozhodně nehrozí," dodal Šimonovský.

Jak dále uvedl, výstavbu dálnice D 47 by měl zatím hradit státní rozpočet prostřednictvím rozpočtu ministerstva dopravy. S vydáním dluhopisů, které měly původně tuto stavbu hradit, se zatím nepočítá. "Myslím si, že vydání dluhopisů bude nutné, ale pokud se najde dostatek jiných zdrojů, bude to pro stát výhodnější," řekl ministr. Dluhopisy jsou podle jeho slov drahý způsobem financování.

Mluvčí ministerstva financí Marek Zeman ČIA řekl, že na financování výstavby dálnice D 47 by se měla podílet i Evropská investiční banka (EIB), jejíž nabídka se v tomto případě jeví jako výhodnější než emise státních dluhopisů. "Například na financování úseku Bělotín - Ostrava hodlá EIB poskytnout 350 milionů eur," upozornil Zeman.

Výstavba dálnice D 47 má stát zhruba 85 miliard korun, financovat ji bude přímo stát a skončit by měla v roce 2008.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist