https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mds-podpori-vypadovku-z-turnova-do-jicina
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MDS podpoří výpadovku z Turnova do Jičína

13.7.2002 12:16 | LIBEREC (ČIA)
Ministerstvo dopravy už neodmítá rozšíření silnice I/35 z Turnova do Jičína v Libereckém kraji směrem na Hradec Králové. ČIA o tom dnes informoval liberecký radní zodpovědný za dopravu Miroslav Mach. "Ministerstvo přehodnotilo svůj názor výhradně podporující rekonstrukci dvouproudové vozovky a dalo nám prostor pro obhájení projektu čtyřproudové rychlostní komunikace," řekl Mach. Stavba, která si jen na území kraje vyžádá investici 1,2 až 1,5 miliardy korun, bude ale zahájena nejdříve v roce 2007.
 

Spojení do sousedních krajů, Hradeckého a Pardubického, je podle Macha jednou ze slabin Libereckého kraje. K jeho prioritám proto v oblasti dopravy patří zlepšení kvality silnic v tomto směru. "Dvouproudová silnice by nebyla v budoucnu schopna zvládnout provoz na této trase," prohlásil Mach. Silnice I/35 je velmi frekventovanou trasou a lze předpokládat, že se po jejím rozšíření na ni převede část dopravy směřující přes Prahu na Brno. Než bude o stavbě definitivně rozhodnuto, je ale podle Macha nutné zpracovat hodnocení vlivu silnice na životní prostředí.

Liberecký kraj má podle šetření Českého statistického úřadu o desetinu vyšší hustotu silniční sítě než je republikový průměr. Na ploše 3163 kilometrů čtverečních je zhruba 2430 kilometrů silnic. Na stavby a rekonstrukce silnic v Libereckém kraji je letos určeno 443 milionů korun. Téměř 70 procent těchto prostředků spotřebují silnice prvních tříd. Stav zejména komunikací II. a III. tříd je však podle silničářů velmi špatný. Na běžnou údržbu a dopravní značení vydá letos krajská správa silnic 77 milionů korun. Podle odhadů silničářů by přitom na opravy silnic kraj ročně potřeboval přes 200 milionů korun a zhruba stejnou částku by bylo potřeba investovat do běžné údržby.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist