https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/meacher-dohoda-je-v-zajmu-usa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Meacher: Dohoda je v zájmu USA

21.11.2000 09:00 | PRAHA (EkoList, BBC)
Přestože zejména v otázce obchodování s emisemi a využití tzv. propadů rozpory mezi Spojenými státy a Evropskou unií v Haagu stále přetrvávají, zůstává náměstek britského ministra životního prostředí Michael Meacher, jak sám říká, "mírně optimistický", a stále věří, že v Haagu vznikne konkrétní mezinárodní dohoda o boji proti klimatickým změnám. Meacher zároveň včera připomněl, že druhý týden v Haagu přinese velmi důležité záležitosti právě proto, že se USA a EU dosud nebyly schopny dohodnout, jak nejlépe realizovat to, na čem se dohodly v roce 1997 v Kjótu.
 

Už předtím však předsedající celé konference, holandský ministr životního prostředí Jan Pronk varoval, že kvůli táhnoucím se předchozím jednáním už neexistuje záruka úspěchu. Sám Michael Meacher na rozhlasových vlnách BBC přiznal, že sice polovina záležitostí byla minulý týden v Haagu vyjasněna, ale zbývá ještě půl tuctu kritických záležitostí. Meacher, který v Haagu doprovází britského ministra životního prostředí Johna Prescotta, věří USA, že jsou si dobře vědomy, že dohoda je v jejich zájmu.

"Fakt je, že my všichni, včetně Spojených států, trpíme účinky globálního oteplování," řekl Meacher. "V Americe jsou nyní lesní požáry, záplavy v Louisianě, epidemie malárie a horečka západního Nilu. To všechno má na svědomí globální oteplování. Američané začínají pociťovat jeho důsledky podobně jako my v Británii při nedávných záplavách. Takže USA teď mají velký stimul pro to, aby bylo dosaženo dohody, protože my všichni víme, že je jenom jedna globální atmosféra," dodal.

Rozdíly mezi USA a EU jsou nejvíce vidět v otázce propadů (carbon sinks). Zatímco Američané jsou propady přímo nadšeni a prosazují je jako nástroj ke splnění národních emisních limitů, Evropská unie tvrdí, že uhlíkové propady jsou nepředvídatelné a ačkoli stromy sice uhlíkové emise pohlcují, mohou je stejně tak dobře uvolňovat. Balíček návrhů, se kterým Američané do Haagu přijeli, obsahuje i požadavek neomezeného obchodování s emisními kredity a nakupování cizích propadů. Naproti tomu Evropská unie tvrdí, že jedinou cestou, jak zastavit globální oteplování, je neustálé snižování vypouštěných emisí skleníkových plynů.


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist