https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/media-ropny-gigant-exxonmobil-zaluje-akcionare-usilujici-o-ochranu-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ropný gigant ExxonMobil žaluje akcionáře usilující o ochranu klimatu

22.1.2024 10:41 | Houston (USA) (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | rarrarorro / Depositphotos
Americký ropný gigant ExxonMobil žaluje americké a nizozemské akcionáře, kteří aktivistickým způsobem usilují o ochranu klimatu. Cílem žaloby je zabránit, aby se o návrhu těchto akcionářů hlasovalo na květnové valné hromadě. Informují o tom zahraniční média.
 

Žalovanou stranou jsou společnosti Follow This a Arjuna Capital. Exxon tvrdí, že tito akcionáři jsou "vedeni extrémní agendou" a že jejich opakované návrhy nejsou v zájmu investorů, uvedla agentura Reuters.

Společnosti Follow This a Arjuna Capital se podle Exxonu staly jeho akcionáři pouze proto, aby prosazovaly změny prostřednictvím akcionářských návrhů, jejichž cílem je podkopat jeho současné podnikatelské aktivity, napsala agentura Bloomberg.

Follow This a Arjuna Capital vyzývají Exxon k rychlejšímu snižování emisí skleníkových plynů. Blokování návrhů akcionářů soudní cestou je neobvyklé a společnost ExxonMobil takovýto postup zvolila poprvé ve své historii, poznamenal server BBC.

"Návrh se nesnaží zlepšit hospodářské výsledky společnosti ExxonMobil," uvedla firma. "Podobně jako v případě předchozích návrhů se Arjuna a Follow This snaží jeho prostřednictvím uskutečňovat svůj záměr zmenšit podnik, do kterého investují," dodal ExxonMobil.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist