https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/medvedi-obklicili-arktickou-stanici-odehnal-je-az-vrtulnik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Medvědi obklíčili arktickou stanici, odehnal je až vrtulník

14.9.2016 17:32 | MOSKVA (ČTK)
Perspektiva nebyla dobrá - podle ruských zoologů by medvědice bez razantního lidského zásahu od stanice odešly až na přelomu října a listopadu, kdy se kolem ostrova vytvoří led a zvířata se vydají hledat potravu. Ilustrační obrázek
Perspektiva nebyla dobrá - podle ruských zoologů by medvědice bez razantního lidského zásahu od stanice odešly až na přelomu října a listopadu, kdy se kolem ostrova vytvoří led a zvířata se vydají hledat potravu. Ilustrační obrázek
Až vrtulník odehnal smečku ledních medvědů od ruské polární meteorologické stanice na ostrově Trojnoj v Karském moři. Medvědi se od soboty usadili kolem příbytku meteorologů, rozbili okna skladiště a zabili hlídacího psa. Pětičlenné osazenstvo stanice nemohlo vycházet ven.
 

Stanici "obklíčilo" sedm dospělých medvědích samic, které v okolí objektu i nocovaly. Poplašná munice brzy meteorologům došla a jednoho ze dvou psů, vycvičených k odhánění medvědů, šelmy zabily.

Perspektiva nebyla dobrá - podle ruských zoologů by medvědice bez razantního lidského zásahu od stanice odešly až na přelomu října a listopadu, kdy se kolem ostrova vytvoří led a zvířata se vydají hledat potravu.

Do věci se vložili ministr přírodních zdrojů a životního prostředí Sergej Donskoj a šéf ruské meteorologické služby Alexandr Frolov. Do oblasti se na jejich pokyn vypravila výzkumná loď Akademik Trešnikov a z její paluby odstartoval vrtulník, jehož hluk nakonec na medvědy platil. Meteorologům navíc záchranáři doplnili zásoby hlukových granátů a světlic.

Lední medvědi byli zařazení na mezinárodní i ruský národní seznam ohrožených druhů. V Rusku je jejich lov zakázán od roku 1957.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist