https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/melnickym-urednikum-budou-slouzit-dva-pronajate-elektromobily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mělnickým úředníkům budou sloužit dva pronajaté elektromobily

11.5.2020 00:11 | MĚLNÍK (ČTK)
V ČR je aktuálně registrováno více než 3500 elektromobilů, loni jich přibylo 789 a za letošní první tři měsíce roku 866. / Ilustrační foto
V ČR je aktuálně registrováno více než 3500 elektromobilů, loni jich přibylo 789 a za letošní první tři měsíce roku 866. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Mělnickým úředníkům budou při služebních cestách sloužit dva pronajaté elektromobily, které při provozu neprodukují emise. Jejich používáním chce radnice přispět ke zlepšení kvality životního prostředí ve městě a okolí. Vozy má město pronajaté na operativní leasing na tři roky, řekl minulý týden starosta Ctirad Mikeš (Mé město).
 

Město uzavřelo smlouvu na vozy se společností ČEZ ESCO, která patří do skupiny ČEZ. "Podpora zavádění alternativních pohonů ve veřejné i individuální dopravě je celoevropským trendem a my touto cestou rádi pomůžeme jejich dalšímu rozvoji," uvedl starosta. Za pronájem každého z vozů Mělník zaplatí 17.000 korun měsíčně, část nákladů pokryje dotace ministerstva životního prostředí.

Ve středních Čechách je 30 veřejných dobíjecích stanic společnosti ČEZ, z toho 24 rychlodobíjecích. Stanice umožňující rychlé dobití jsou řidičům elektromobilů k dispozici v Berouně, Kolíně, Mladé Boleslavi, Kladně a dalších lokalitách, zřízení dalších se v regionu připravuje.

Elektromobil už dříve pořídila například kolínská radnice, používá jej Správa městských sportovišť, v Nymburku vozem na elektřinu jezdí pracovníci technických služeb. Nedávno o něm uvažovalo třeba i město Slaný na Kladensku, podle mluvčí Markéty Růtové není částka na nákup elektromobilu v letošním rozpočtu vyčleněna, takže v tomto roce to nebude. V Kutné Hoře vozí cestující hromadné dopravy od loňského roku elektrobusy.

V roce 2030 by v Česku mohlo podle studie zpracované pro provozovatele české přenosové soustavy a distribučních sítí jezdit až 523.000 elektromobilů. V ČR je aktuálně registrováno více než 3500 elektromobilů, loni jich přibylo 789 a za letošní první tři měsíce roku 866. Dalších téměř 200.000 aut má pak plynový nebo hybridní pohon.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist