https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mesta-v-gaze-nemaji-zdroje-na-cisteni-odpadu-potece-do-more
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Města v Gaze nemají zdroje na čištění odpadu, poteče do moře

22.2.2018 07:00 (ČTK)
Vzhledem k obtížné energetické situaci v Gaze už čističky vod plně nefungují několik měsíců. OSN loni konstatovala, že do moře bylo z Pásma Gazy denně vypouštěno 100.000 kubických metrů splašků. / Na obrázku satelitní snímek Pásma Gaza
Vzhledem k obtížné energetické situaci v Gaze už čističky vod plně nefungují několik měsíců. OSN loni konstatovala, že do moře bylo z Pásma Gazy denně vypouštěno 100.000 kubických metrů splašků. / Na obrázku satelitní snímek Pásma Gaza
Foto | NASA / Wikimedia Commons
Městské úřady v palestinském Pásmu Gazy včera oznámily, že budou nuceny vypouštět odpadní vodu přímo do Středozemního moře. Nutí je k tomu prý nedostatek paliva nezbytného pro provoz čističek. Informovala o tom agentura AFP.
 

"Všechny pláže v pásmu budou uzavřeny a odpadní vody budou vypouštěny do moře, protože města nejsou schopna" zajistit palivo na vyčištění odpadní vody, sdělil starosta města Gaza Nizár Hidžází.

Ve společném prohlášení měst Pásma Gazy se také uvádí, že městské služby budou omezeny na polovinu.

Jediná elektrárna pásma je uzavřená od minulého týdne z důvodu nedostatku paliva, takže co do elektrické energie je území závislé na importu. Elektrárna vyráběla asi pětinu spotřeby elektřiny pro toto dvoumilionové palestinské území. Jediným zdrojem je nyní elektřina dodávaná z Izraele, což ale nutí dodávky omezit na několik hodin denně.

Vzhledem k obtížné energetické situaci v Gaze už čističky vod plně nefungují několik měsíců. OSN loni konstatovala, že do moře bylo z Pásma Gazy denně vypouštěno 100.000 kubických metrů splašků.

Pásmu Gazy vládne radikální Hamas, který vinu za složitou ekonomickou situaci připisuje izraelské blokádě. Izrael s ní začal v roce 2007, kdy se Hamas ujal v pásmu vlády. Podle AFP jsou dvě třetiny občanů pásma závislé na pomoci zvenčí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist