https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mesta-vysociny-kvuli-suchu-planuji-mene-seci-travy-nechaji-louky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Města Vysočiny kvůli suchu plánují méně sečí trávy, nechají louky

9.5.2019 00:25 | ŽĎÁR N. S. (ČTK)
Některá města na Vysočině plánují méně sečí trávy kvůli suchu, někde nechají trávníky vyrůst jako louky. / Ilustrační foto
Některá města na Vysočině plánují méně sečí trávy kvůli suchu, někde nechají trávníky vyrůst jako louky. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Některá města na Vysočině plánují méně sečí trávy kvůli suchu, někde nechají trávníky vyrůst jako louky. Slibují si od toho lepší udržení vláhy, ale i pestřejší zastoupení rostlin, hmyzu či ptáků. Ve Žďáru nad Sázavou byly loni tři takzvané květnaté trávníky, letos by jich mohlo být i třikrát tolik, řekla v úterý novinářům místostarostka Ludmila Řezníčková (ANO). Vyšší trávu někde nechá i Třebíč. V Jihlavě jsou v některých lokalitách louky už několik let.
 

Žďárská radnice se s dodavatelem služby dohodla, že kvůli suchu ponechá trávu při prvním sečení vyšší. "Ta první seč nebude na obvyklé dva centimetry, ale na čtyři až šest centimetrů," uvedla Řezníčková. Na některých plochách, kde běžně roste víc kvetoucích rostlin, by pak měla růst tráva volně. "Je to i z toho důvodu, že tyto trávníky potom ochlazují vzduch ve městě," řekla. Před rokem byla louka například u Dolního hřbitova poblíž zámku.

Sucho se promítlo do letošního plánu údržby zeleně i v Třebíči. "Plošně jsme omezili sečení," řekla mluvčí radnice Irini Martakidisová. Vybraná místa se zajímavou skladbou rostlin budou pracovníci sekat v sezoně asi jen dvakrát. Jde o lokality v Rafaelově ulici, na sídlišti v ulici Obránců míru nebo meze u vodojemu Kostelíček.

V krajské Jihlavě je trávníků v součtu přes 200 hektarů. "Je to pár let, kdy jsme se rozhodli založit květnaté louky - trávníky, které se sečou jen dvakrát ročně, uvedla Katarína Ruschková z městského odboru životního prostředí. Louka s kopretinami a jinými lučními květinami je třeba u Českého mlýna. V loňském suchém roce město omezilo seče na tři i na místech, kde běžně nechávalo sekat trávu čtyřikrát až šestkrát za rok. "Není vyloučené, že to tak bude i letos," uvedla Ruschková.

Názory obyvatel se různí. Jihlavský odbor životního prostředí dostává během roku stovky stížností ohledně péče o veřejnou zeleň. Žďárská radnice bude o údržbě trávníků mluvit na setkání s občany 21. května. Květnaté trávníky také označí cedulemi. Třebíč bude o důvodech omezení sečí informovat i v letáku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist