https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mesto-pardubice-planuje-do-peti-let-obnoveni-prirodni-oblasti-cervenak
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Město Pardubice plánuje do pěti let obnovení přírodní oblasti Červeňák

5.7.2022 00:10 | PARDUBICE (ČTK)
Místo je cílem vycházek obyvatel, radnice chce zachovat jeho přírodní rozmanitost.
Místo je cílem vycházek obyvatel, radnice chce zachovat jeho přírodní rozmanitost.
Foto | Petr1888 / Wikimedia Commons
Město Pardubice plánuje do pěti let obnovení přírodní oblasti Červeňák, lokalita má 19 hektarů a dřív tam cvičila armáda. Místo je cílem vycházek obyvatel, radnice zachová její přírodní rozmanitost. Náklady magistrát odhaduje na 60 milionů korun.
 

Červeňákem protéká Chrudimka. Oblast kolem řeky je evropsky významnou lokalitou s chráněnými druhy. Název nese po vojenském mostu, který býval natřený červenou barvou a který je dnes kvůli špatnému stavu zavřený. Ženijní vojsko cvičiště využívalo do roku 1994. Vlastníkem lokality je město od roku 2020. Magistrát podle smlouvy s ministerstvem vnitra nesmí po dobu 20 let oblast komerčně využívat ani pozemky prodat.

Projektem chce město zlepšit stav přírodních stanovišť, regulovat nepůvodní druhy. Součástí je například práce s vodou, tvorba tůní, které jsou líhništi vzácných živočichů. Červeňák se také propojí okolím cyklostezkami a pěšinami, na místě po opravách zůstanou mostní pilíře a vojenské objekty.

"Lokalitu chceme doplnit o vhodný mobiliář či herní prvky, územím by měly vést dvě naučné stezky. Jedna návštěvníky provede různými biotopy a přírodními zajímavostmi Červeňáku, druhá bude odkazovat na vojenskou historii, neboť Červeňák býval cvičištěm zdejších ženistů," uvedl náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO).

Městská rada v květnu schválila projektový záměr, projekt chce mít hotový do konce příštího roku. Začít by měla v polovině roku 2024. "Realizace bude podle prozatímních odhadů stát asi 60 milionů korun. Obnovu území Červeňáku jsme připraveni financovat z vlastních zdrojů s možnou dotací z evropských fondů," řekl Nadrchal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist