https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mesto-pardubice-v-pristim-roce-zahaji-revitalizaci-lokality-cervenak
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Město Pardubice v příštím roce zahájí revitalizaci lokality Červeňák

23.2.2024 23:59 | PARDUBICE (ČTK)
Město Pardubice zahájí v příštím roce revitalizaci přírodní lokality Červeňák, kde žijí chráněné druhy. V minulosti tam bylo ženijní cvičiště. Místo bude nadále sloužit pro rekreaci a zachová si přírodní ráz, uvedla radnice.
 

"V současné době na projektové dokumentaci pro společné stavební povolení pracujeme a veřejnost s ní seznámíme na veřejném projednání, které plánujeme v průběhu jara. Je plně v souladu s územní studií Pardubice - Červeňák, z té se vycházelo. Navíc tuto dokumentaci připravuje stejná architekta, která připravila i zmiňovanou studii," řekl primátor města Jan Nadrchal (ANO).

Město chce v lokalitě regulovat a omezovat nepůvodní druhy. Oblast kolem Chrudimky je evropsky významnou lokalitou, žijí tam chráněné druhy. V místě dál mají vznikat tůně, které jsou líhništi vzácných živočichů. Území Červeňáku se propojí s okolními cyklostezkami a pěšinami.

Zachované zůstanou některé vojenské technické prvky, jako jsou mostní pilíře a objekty, z některých by se měly v budoucnu stát vyhlídky pro veřejnost. Lokalitu doplní mobiliář či herní prvky, územím povedou dvě naučné stezky. Jedna návštěvníky provede různými biotopy a přírodními zajímavostmi Červeňáku, druhá bude odkazovat na vojenskou historii, do roku 1994 byl Červeňák cvičištěm železničních ženistů. V roce 2020 získalo 19 hektarů město.

"Budoucí využití přírodní lokality Červeňáku spočívá v propojení přírody, rekreace a vojenské historie. Tato lokalita bude sloužit jako místo pro rekreaci a zároveň se zde klade důraz na ochranu přírody podporou cenných biotopů. Tyto biotopy nyní postupně zarůstají a degradují, protože už zde nepůsobí vojsko jako kdysi. Setkáváme se zde s prvky divoké přírody a současně s udržovanými loukami a prostorem pro rekreaci," řekla náměstkyně primátora Jiřina Klčová (ANO).

O oblast Červeňák se stará spolek Pestré Polabí, město se s ním domluvilo na spolupráci. Pořádá tam úklidové akce, komentované prohlídky a hlavně udržuje cenné louky, na kterých návštěvníkům přibližuje faunu a flóru Červeňáku.

Za revitalizaci město dá do 60 milionů korun, část chce uhradit z dotace z Operačního programu Životní prostředí nebo Integrovaného operačního programu. "Věříme, že v průběhu léta získáme stavební povolení. Do konce roku bude hotová realizační projektová dokumentace a v roce 2025 zahájíme samotnou revitalizaci," řekla Klčová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist