https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mesto-svratka-upravi-rybnik-na-rece-bude-pruchodnejsi-pro-ryby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Město Svratka upraví rybník na řece, bude průchodnější pro ryby

30.12.2020 12:05 | SVRATKA (ČTK)
Město Svratka ležící v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy chce příští rok začít s dlouho chystanou obnovu rybníka na řece. Odstranit ze dna nechá nánosy bahna, opravit jez nebo dosypat hráz. Řeka Svratka, která zatím prochází rybníkem, ho bude nově i obtékat, a bude tak průchodnější pro ryby a jiné živočichy, rybník se zároveň bude méně zanášet. ČTK to řekl starosta města František Mládek (nestraník).
 

Připravený projekt, který počítá i s tvorbou tůní či ostrůvku ve vodní ploše, podle starosty zlepší také zadržování vody v krajině. Chystané úpravy podle něj podporuje povodí i CHKO. "Chceme začít příští rok zjara tím, že rybník vypustíme a zároveň slovíme," uvedl. Další práce měly pokračovat od podzimu, mezitím na ně město vybere firmu. Na akci za víc než 25 milionů korun by město mělo dostat evropskou dotaci z Operačního programu životní prostředí.

Rybník vybudovaný na řece Svratce zhruba před čtyřmi desítkami let zabírá skoro pět hektarů, naposled byl podle starosty vypuštěný před 23 lety. Odbahňovaný nebyl nikdy, vakový jez už je za hranicí životnosti. Při úpravách musí město respektovat požadavky a termíny nastavené z hlediska ochrany životního prostředí, uvedl Mládek.

Od projektu si město slibuje další kultivaci prostředí u řeky Svratky. Kousek nad rybníkem je městské koupaliště, blízko je sportovní areál s ubytovnou, u řeky je také přírodní zahrada.

Ve Svratce trvale žije 1400 lidí. Pro letošek město podle zveřejněných údajů počítalo s ročními příjmy okolo 29 milionů korun při výdajích 26,5 milionu Kč.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist