https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mestske-lesy-hradec-kralove-postavi-lesni-vyukove-centrum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Městské lesy Hradec Králové postaví lesní výukové centrum

31.5.2018 00:12 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
V lesích u Hradce Králové by mělo do konce roku 2020 vzniknout lesní centrum ekologické výchovy. Stavbu za přibližně 6,5 až sedm milionů korun připravuje městská společnost Městské lesy Hradec Králové na místě bývalé myslivecké střelnice na severozápadním okraji lesů. Centrum by měly využívat především hradecké základní školy. / Ilustrační foto
V lesích u Hradce Králové by mělo do konce roku 2020 vzniknout lesní centrum ekologické výchovy. Stavbu za přibližně 6,5 až sedm milionů korun připravuje městská společnost Městské lesy Hradec Králové na místě bývalé myslivecké střelnice na severozápadním okraji lesů. Centrum by měly využívat především hradecké základní školy. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | TEREZA
V lesích u Hradce Králové by mělo do konce roku 2020 vzniknout lesní centrum ekologické výchovy. Stavbu za přibližně 6,5 až sedm milionů korun připravuje městská společnost Městské lesy Hradec Králové na místě bývalé myslivecké střelnice na severozápadním okraji lesů. Centrum by měly využívat především hradecké základní školy. Řekl to ředitel Městských lesů Milan Zerzán.
 

Projekt nazvaný Lesní centrum na větvi nahrazuje městem původně uvažované environmentální centrum za přibližně 20 milionů korun, které mělo být na místě hájovny U Dvou šraňků. Po protestech veřejnosti se radnice rozhodla od stavby moderního kruhového objektu centra ustoupit, hájovnu zachovat a centrum postavit jinde a jinak. Z nyní prázdné hájovny budou po rekonstrukci dva byty pro lesníky.

Chystané lesní centrum by měl tvořit dřevěný objekt s výukovou místností pro asi 30 lidí, venkovním posezením a sociálním zázemím. "Co nejvíce dalších stanovišť a ukázek, jak funguje lesní ekosystém, bude venku, přímo v lese. Celý areál bude mít rozlohu asi dva hektary," řekl Zerzán. Děti se například seznámí s principem kořenové čističky vody, u centra budou i výběhy se zvířaty, která v lese žijí. Vzdělávací náplň centra by měla navazovat na výuku a osnovy škol.

Na financování projektu se podle Zerzána bude částkou 2,5 milionu korun podílet v Hradci Králové sídlící státní podnik Lesy České republiky. Čtyřmi miliony korun by mělo formou dotace přispět ministerstvo pro místní rozvoj. S vlastní stavbou chtějí lesníci začít v příštím roce, v roce 2020 by chtěli dokončit úpravu okolí.

S rekonstrukcí hájovny U Dvou šraňků by Městské lesy chtěly začít letos v létě a dokončit ji do konce roku 2019. "Konečná podoba hájovny by se měla co nejvíce přiblížit té původní z 30. let minulého století. Nepůvodní vikýře zmizí. Později za socialismu přistavěné objekty přijdou zdemolovat," řekl Zerzán. Náklady na rekonstrukci lesníci odhadují na čtyři miliony korun bez DPH.

Městské lesy mají rozlohu 3700 hektarů a těsně navazují na jihovýchodní část města. Slouží především jako zázemí pro rekreaci obyvatel Hradce Králové. Ročně je navštíví skoro milion lidí. Využívat mohou například asfaltový okruh pro in-line bruslaře a cyklisty, pohádkové stezky či rytířské hradiště. Letos na jaře lesníci návštěvníkům otevřeli přírodní posilovnu a zřídili stezku siluet a mimiker zvířat.

V dlouhodobějším plánu lesníci připravují v lokalitě u Hoděšovic výstavbu asi desetihektarové obory pro chov jelenů evropských. "Je to vize dvou až tří let. Jelena evropského zde v lesích nepotkáte, ale pro jeho vznešenost a známost bychom ho u nás měli rádi zastoupeného," řekl Zerzán. Dosud můžou lidé v městských lesích ve dvou oborách vidět daňky, muflony, jeleny sika a v menší ohradě divoká prasata.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist