https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/meteorologove-ve-zlinskem-kraji-odvolali-regulaci-prachu-ubyva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Meteorologové ve Zlínském kraji odvolali regulaci, prachu ubývá

10.1.2017 11:17 | ZLÍN (ČTK)
Meteorologové v úterý dopoledne odvolali ve Zlínském kraji díky sníženým koncentracím polétavého prachu regulaci. Smogová situace vyhlášená v pondělí nadále zůstává v platnosti. ČTK to sdělila Andrea Kvapilová z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. Limit 50 mikrogramů na metr krychlový denní koncentrace nyní v kraji překonávají dvojnásobně stanice ve Valašském Meziříčí a v Uherském Hradišti.
 

V pondělí v 15:00 byla ve Valašském Meziříčí naměřena denní koncentrace polétavého prachu 231,9 mikrogramu na metr krychlový, dnes v 10:00 klesla na 134,7 mikrogramu. Ve Zlíně v pondělí ve 14:00 bylo naměřeno 137,8 mikrogramu na metr krychlový, v 10:00 zde zjistili už jen 68,7 mikrogramu na metr krychlový.

V Uherském Hradišti bylo v pondělí v 16:00 naměřeno 113,9 mikrogramu, v 10:00 zde meteorologové ve vzduchu zjistili 105,2 mikrogramu na metr krychlový polétavého prachu. V Otrokovicích pondělní maxima dosáhla téměř dvojnásobku limitu, v 6:00 zde bylo naměřeno 74,5 mikrogramu na metr krychlový. Jen mírně limit překračovaly hodnoty naměřené v Těšnovicích u Kroměříže, kde v 10:00 platila hodnota 69,4 mikrogramu na metr krychlový.

Zhoršené rozptylové podmínky trápí také obyvatele Moravskoslezského kraje. V něm byla smogová situace vyhlášena v sobotu a stupeň regulace zde platí od neděle.

Meteorologové vyhlašují smogovou situaci, pokud alespoň na polovině stanic překročil dvanáctihodinový průměr koncentrací hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin není předpokládán jeho pokles. Regulace se vyhlašuje, pokud průměr koncentrací překračuje 150 mikrogramů na metr krychlový. Při regulaci podniky v jiných regionech omezují výrobu, ve Zlínském kraji však kromě tepláren velký znečišťovatel ovzduší chybí.

Při zhoršení rozptylových podmínek by lidé měli omezit pobyt venku a vyhnout se fyzické námaze. Doporučení platí zejména osobám s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem. Jelikož se na zvýšených hodnotách významně podílejí emise z automobilů, motoristé by měli zvážit nutnost každé jízdy a využívat veřejnou dopravu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist