https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/metrostav-planuje-vyrazne-zvyseni-letosniho-obratu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Metrostav plánuje výrazné zvýšení letošního obratu

19.6.2001 16:16 | PRAHA (ČIA)
Původně plánovaný obrat ve výši 8,5 miliardy korun letos překročí akciová společnost Metrostav. Firma má totiž již dnes podepsány zakázky přesahující objem 9,3 miliardy korun. "V příštím roce plánujeme další růst obratu minimálně na hranici 10 miliard korun, již teď máme smluvně potvrzeny zakázky v hodnotě 7,5 miliardy korun," řekl na dnešní tiskové konferenci společnosti generální ředitel Metrostavu Jindřich Hess.
 

V loňském roce dosáhl Metrostav obratu přibližně 7,5 miliardy korun, tedy zhruba o 320 milionů více než v roce 1999. Hospodářský výsledek po zdanění činil 150,6 milionu korun a oproti roku 1999 vzrostl od čtvrtinu. Investice firmy činily v loňském roce celkem přibližně 461 milionů korun. Metrostav měl v loňském roce průměrně 2902 zaměstnanců, což je o 96 méně než v roce předchozím.

Jak dále Hess uvedl, firmě velice prospělo spojení se slovenskou stavební společností Doprastav, která nyní vlastní 66 procent Metrostavu. Dalších 10 procent akcií vlastní samotný Metrostav a podle příslušného zákona je bude vlastnit ještě dalších 15 měsíců. V této době se rozhodne o jejich dalším osudu. Zbývající akcie patří drobným akcionářům. "Naše dnešní úspěchy mají kořeny na počátku 90. let, kdy jsme výrazně firmu restrukturalizovali a začali se více orientovat i na jiné druhy staveb než pouze na stavbu metra," řekl Hess.

Zatímco ještě před několika lety tvořila stavba metra 90 procent činnosti Metrostavu, loni to bylo pouze osm procent. Bytová výstavba tvořila šest procent, průmyslová výstavba sedm procent, občanské stavby 41 procent, dopravní stavby 13 procent a ostatní 25 procent. V letošním roce by tento poměr měl být zhruba zachován.

Metrostav v současné době pracuje na několika bytových projektech (Cibulka, Zvonařka v Praze), pokračují práce na silničním tunelu Mrázovka, na pražském silničním okruhu Řepy - Ruzyně, asanaci skládky Chabařovice, přeložce železniční tratě Chomutov - Březno a rekonstrukci pražského Nostického paláce.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist