https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mexicky-nemak-zvysi-investici-na-plzenskych-borskych-polich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mexický Nemak zvýší investici na plzeňských Borských polích

17.8.2000 17:40 | PLZEŇ (ČIA)
O stovky milionů korun hodlá zvýšit investiční náklady na výstavbu továrny na plzeňských Borských polích mexická firma Nemak. Reagovala tak na žádost ministerstva životního prostředí k doplnění technických údajů a na pochybnosti, zda nebude mít provoz továrny nepříznivý dopad na čistotu ovzduší ve městě.
 

"Záleží nám na tom, aby nárůst prašnosti byl co nejmenší, a proto jsme se kromě nejrůznějších odlučovacích zařízení rozhodli navíc nainstalovat i speciální filtry, které dosud nikde v Evropě v obdobných továrnách nepracují," objasnil záměr Jorge Rada, ředitel firmy Nemak Europe. Nemak hodlá v Plzni během jediného roku vybudovat moderní technologii na výrobu hliníkových hlav válců automobilových motorů a motorových bloků a celkově investovat téměř šest miliard korun. Přímo zaměstná asi tisíc lidí a nepřímo vytvoří v oblasti služeb a v některých speciálních profesích nejméně stejný počet dalších míst. Vlastníkem společnosti je mexická průmyslová skupina Alfa a automobilka Ford Motors.

Továrna na Borských polích je v současnosti jediná investice firmy v Evropě. Podle plánu má výrobu kompletně exportovat firmě Opel. V nejbližší době by měla produkce představovat více než miliardu korun ročně, podle Jorge Rady se však do deseti let počítá s jejím až trojnásobným zvýšením.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist