https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mezi-ceskymi-drzitely-iso-14001-je-prvni-restaurace
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mezi českými držitely ISO 14001 je první restaurace

11.2.2002 11:44 | PRAHA (EkoList)
Václav Bečvář, provozovatel restaurace McDonald´s Svatá Kateřina - Rozvadov, se ve čtvrtek 7. února stal prvním provozovatelem restaurace v České republice, jehož firma byla certifikována podle mezinárodního standardu ISO 14001. Předání osvědčení předcházelo více než roční zavádění principů environmentálního managementu v jeho restauraci. Závěrečné přezkoumání funkčnosti systému provedla auditorská firma RW TÜV.
 

K čemu se vlastně McDonald's zavázal? Obecně vzato, environmentální systémy řízení, jako je například ISO 14001, pomáhají firmě v dodržování zákonných požadavků, pomáhají jí sledovat měnící se normy v oblasti životního prostředí, určují konkrétní zodpovědnosti za ochranu životního prostředí ve firmě a dávají jí přehled o tom, jak moc životnímu prostředí škodí. Obdobný přístup musí firma vyžadovat i od svých subdodavatelů. Je pravděpodobné, že když se tímto způsobem "udělá ve firmě pořádek" sníží se její negativní vliv na životní prostředí. Současně, protože se odstraní riziko střetu se závaznými předpisy, ušetří firma na případných pokutách.

Systém, který popisuje norma vypracovaná Mezinárodní standardizační organizací (International Organization for Standardization) s označením ISO 14001 (EMS), je jednou z řady norem zaměřených na životní prostředí, které tento institut vydal. Během druhé poloviny 90. let získala uvedená norma poměrně značnou publicitu a její dodržování, především u podniků, které chtějí exportovat do západní Evropy (a v první řadě do Německa), se stalo téměř povinností.

V posledních dvou letech se začal prosazovat širší přístup k problematice - objevují se systémy EMAS (environmentální manažerské systémy spojené s pravidelnými environmentálními audity) a používání nejlepších dostupných technologií a postupů (BAT). Systémy EMAS dávají, na rozdíl od EMS (ISO 14001), daleko přesnější představu o skutečné environmentální škodlivosti podniku. Jejich součástí je totiž povinný tzv. environmentální audit, který obdobně jako audit finanční, důkladně prověří celou firmu. Povinností firmy je v takovém případě neustále se zlepšovat tak, aby výsledky periodicky se opakujících auditů byly vždy lepší. Povinnost používat nejlepší dostupné postupy a technologie ve svém oboru vyplývá pro významné znečišťovatele z předpisu o integrované prevenci a kontrole znečišťování (IPPC), který začátkem letošního roku přijal i náš parlament a který je jednou ze směrnic EU. Tento zákon také upravuje přístup veřejnosti ke konkrétním údajům o znečištění produkovaném firmou.

Generální ředitel McDonald's v ČR Martin Dlouhý tvrdí, že společnost vždy přikládala mimořádný význam respektování zásad ochrany životního prostředí při svém podnikání. Ještě v první polovině 90. let, při zahajování své činnosti v Praze, však firma dodržovala jen zcela nezbytné a závazné právní normy v oblasti ochrany životního prostředí. Například v roce 1994 končil veškerý odpad pražské restaurace McDonald's na skládce, přestože byli jeho manažeři přesvědčeni (a firma se tím chlubila jako řešením, které je přátelské k životnímu prostředí), že je odvážen do spalovny v pražských Vysočanech.


reklama

 
Pavel Činčera

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist