https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mezi-hostivici-a-jenci-je-obnovena-historicka-cesta-pribyla-alej
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mezi Hostivicí a Jenčí je obnovená historická cesta, přibyla alej

18.10.2020 00:35 | HOSTIVICE (ČTK)
Mezi Hostivicí a Jenčí u Prahy je nově obnovená historická cesta, dnes u ní přibyla alej Porozumění, na jejíž výsadbu přispělo šest desítek v Praze působících ambasád i veřejnost. Kromě symboliky mezinárodní spolupráce alej přispěje k ochraně životního prostředí, řekl při dnešním sázení stromů ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).
 

Alej vznikla v rámci iniciativy Nadace Partnerství, jejímž cílem je propojit lidi, obce i různé organizace a podporovat ekologickou stabilitu krajiny v rámci různých projektů včetně obnovy cest a sázení alejí. "Obnoví se nejen prostupnost krajiny a historická hodnota, ale zároveň cesta s alejí obnovuje i různé ekologické funkce krajiny. Stromy fungují jako bariéra proti větru, chrání půdu a pole před půdní erozí, poskytují útočiště zvířatům," uvedla vedoucí iniciativy Sázíme budoucnost Nadace partnerství Barbora Chmelová.

Nová alej lemuje původní středověkou poutní cestu vedoucí od Prahy k františkánskému klášteru v Hájku, dnes jí požehnal rektor kláštera Jan Maria Vianney Dohnal.

Sázení stromů původně měli zajistit dobrovolníci, ale kvůli aktuální epidemické situaci je nakonec zajistila odborná firma. U každého ze stromů je vlajka ambasády, která jej podpořila. Pokud to situace umožní, měla by se na jaře konat procházka s diplomaty, jejíž součástí bude i odborný výklad o péči o alej.

Mezi stromy jsou i takzvané berličky pro dravce, kteří tak nebudou muset sedat na zatím slabé stromky, ale zároveň budou moci lovit hraboše, kteří se letos přemnožili.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist