https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mezi-zviraty-v-olomoucke-zoo-jsou-nenasytni-jedlici-i-vybiravi-labuznici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mezi zvířaty v olomoucké zoo jsou nenasytní jedlíci i vybíraví labužníci

12.2.2023 01:05 | OLOMOUC (ČTK)
Nejvíce peněz stojí krmení pro tygry. Obzvlášť náročná je příprava jídelníčku pro drápkaté opičky, které patří mezi vyhlášené zvířecí gourmety.
Nejvíce peněz stojí krmení pro tygry. Obzvlášť náročná je příprava jídelníčku pro drápkaté opičky, které patří mezi vyhlášené zvířecí gourmety.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Olomouc
Vyhlášení jedlíci, kteří při konzumaci potravy dávají přednost kvantitě, i vybíraví labužníci jsou v řadách zvířat chovaných v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. Zoo loni za potravu pro své zvířecí svěřence utratila bezmála sedm milionů korun. Nejvíce peněz stojí krmení pro tygry. Obzvlášť náročná je příprava jídelníčku pro drápkaté opičky, které patří mezi vyhlášené zvířecí gourmety. ČTK to řekla mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská.
 

"Nejdražší na krmení je tygr ussurijský, jehož průměrná denní krmná dávka stojí zhruba 500 korun," uvedla Gronská. O něco menší gepard denně spořádá potravu za zhruba 200 korun. "V minulosti, kdy jsme chovali sibu skvrnitou, která konzumovala převážně živé ústřice a další živé krmivo, jsme i o ní hovořili jako o jednom z nejnáročnějších strávníků," uvedla Gronská. Zoo má nyní v mořském akváriu sibu atlantskou, která nepohrdne ani rozmraženou potravou. Její stravování tak denně zoo stojí zhruba 100 korun.

Na rozmanitou stravu si velmi potrpí malé drápkaté opičky. "Jejich potravu tvoří až 20 druhů běžného i exotického ovoce, řada vitamínů a minerálů, med, myšata, v létě květy pampelišek či speciální krmiva určená pro tyto druhy opic, což je například arabská guma a želatina," podotkla Gronská. Opičky si rády pochutnají i na křepelčích vajíčkách, cvrčcích, sarančatech či švábech.

Náklady zoo na potravu pro zvířata kvůli inflaci loni vzrostly. Zatímco v roce 2021 krmivo stálo 6,86 milionu korun, tak loni přišlo na 6,99 milionu korun. Výdaje na denní spotřebu krmiva se totiž zvýšily na 19.142 korun z 18.796 korun v roce 2021. Nejvíce peněz dlouhodobě stojí potrava pro zvířata, která konzumují ovoce a zeleninu. "Dále loni následovali masožravci, přičemž se podávalo maso hovězí, drůbeží, vepřové a skopové. Nechyběli králíci či hlodavci," uvedla Gronská.

Pomyslné třetí místo na účtence za potravu patří kopytníkům, jejichž jídelní lístek sestává z nabídky v podobě granulí, obilovin a sena. Zoo pro zvířata nakupuje také mořské plody, vejce a speciální přísady, dodala Gronská.

Branami zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce loni prošlo 367 711 návštěvníků, meziročně o 463 více. Je to nejvyšší návštěvnost za posledních 11 let. Olomoucká zoo na ploše 42 hektarů chová 1591 zvířat 386 druhů. Zřizovatelem zoologické zahrady je olomoucký magistrát, který dotuje její provoz. Zahrada si vlastními aktivitami vydělá zhruba polovinu částky potřebné na provoz.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist