https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mezinarodni-darci-uvolni-500-milionu-dolaru-na-ochranu-pralesu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mezinárodní dárci uvolní 500 milionů dolarů na ochranu pralesů

25.9.2019 00:10 | NEW YORK (ČTK)
Mezinárodní dárci uvolní 500 milionů dolarů (asi 11,8 miliardy korun) na ochranu deštných pralesů, včetně těch amazonských, ve kterých už několik měsíců zuří rozsáhlé požáry. / Ilustrační foto
Mezinárodní dárci uvolní 500 milionů dolarů (asi 11,8 miliardy korun) na ochranu deštných pralesů, včetně těch amazonských, ve kterých už několik měsíců zuří rozsáhlé požáry. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | nasa.gov
Mezinárodní dárci uvolní 500 milionů dolarů (asi 11,8 miliardy korun) na ochranu deštných pralesů, včetně těch amazonských, ve kterých už několik měsíců zuří rozsáhlé požáry. Prohlásil to v pondělí francouzský prezident Macron po schůzce na okraji Valného shromáždění OSN, které se však nezúčastnila Brazílie. Ta v minulosti pomoc od států skupiny G7 na boj s požáry pralesů odmítla jako koloniální vměšování, připomněla agentura Reuters.
 

Paříž podle Macrona přispěje do balíčku částkou 100 milionů dolarů (2,35 miliardy korun). Brazilský prezident Jair Bolsonaro přitom dříve prohlásil, že Francie se požáry jihoamerických pralesů netýkají. Macron mu v pondělí odpověděl, že zámořský department Francouzská Guyana sdílí s Brazílií 700 kilometrů dlouhou hranici, což z Francie činí v ochraně pralesů zainteresovaného hráče.

Do balíčku zaměřeného na projekty podporující zachování rozmanitosti druhů a trvalý rozvoj přispěje podle francouzského prezidenta také Německo, Británie a Evropská unie jako celek.

Macron po schůzce se zástupci Chile a Kolumbie uvedl, že si přeje do budoucna spolupracovat s brazilskou vládou. Věří prý, že její zástupci k jednacímu stolu nakonec přijdou.

Mnoho požárů v brazilských pralesích je podle odborníků zakládáno úmyslně. Ekologové viní spekulanty, kteří prý porost vypalují v naději, že uvolněnou půdu budou moci prodat zemědělcům a farmářům. K jejich činnosti je přitom svými slovy prý nepřímo vybízí brazilský prezident Bolsonaro, který dlouhodobě podporuje rozvoj ekonomiky v amazonské oblasti.

Pro zvýšenou ochranu jihoamerických deštných pralesů, kterým se často říká "plíce světa", se dnes v New Yorku vyslovil například i generální tajemník OSN António Guterres či britský premiér Boris Johnson.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist