https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mf-diamo-ma-dost-penez-na-likvidaci-skod-v-chemicce-ostramo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo financí: Diamo má dost peněz na likvidaci škod v chemičce Ostramo

20.6.2017 07:00 | PRAHA (ČTK)
Laguny jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku. Lidi v okolí obtěžují hlavně zápachem. Čištění lagun provázejí od počátku problémy a termín vyčištění se stále posouvá. Smlouva byla podepsána před 21 lety, sanace začala před 13 lety a vytěženo bylo zhruba 200.000 tun kalů.
Laguny jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku. Lidi v okolí obtěžují hlavně zápachem. Čištění lagun provázejí od počátku problémy a termín vyčištění se stále posouvá. Smlouva byla podepsána před 21 lety, sanace začala před 13 lety a vytěženo bylo zhruba 200.000 tun kalů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Diamo
Ministerstvo financí (MF) nesouhlasí s navýšením peněz na likvidaci ekologických škod v laguně chemičky Ostramo v Ostravě. Státní podnik Diamo má na dokončení projektu dostatek peněz, uvedlo ministerstvo. Vyplývá to z materiálu, který ve středu projedná vláda. Diamo chce podle MF až miliardu korun navíc.
 

Původní garance pro lagunu Ostramo byla ze čtyř miliard navýšena v roce 2009 na 4,2 miliardy korun. "Z této garance je smlouvami pokryto celkem 3,5 miliardy korun, přičemž nejsou splněna všechna nápravná opatření uložena platným stanoviskem ministerstva životního prostředí," uvedlo MF.

Úřad dále tvrdí, že státní podnik Diamo postupuje v likvidaci starých ekologických zátěží nekoncepčně. MF kritizuje například vypsání veřejné zakázky na sanace lokality Koksovna Trojice za sumu, kterou požaduje na Lagunu Ostramo. "Tato lokalita sice byla zařazena do priorit a má být financována v rámci programu revitalizace Moravskoslezského kraje, nejedná se však z hlediska životního prostředí a z hlediska zdraví obyvatel o tak naléhavou lokalitu, jako jsou laguny Ostramo se svými toxickými odpady," uvedlo ministerstvo.

Firmu Diamo dříve kritizovalo i vedení ostravského magistrátu. To by podle informací z počátku dubna uvítalo rychlejší likvidaci ropných lagun v areálu bývalé chemičky Ostramo. "Je pro mě nepochopitelné, jak může státní podnik Diamo, potažmo stát, zahájit další velkou ekologickou akci v Ostravě v situaci, kdy obyvatelé města již druhé desetiletí marně čekají na ukončení likvidace Lagun Ostramo," uvedl tehdy primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO).

Podle MF Diamo disponuje na dokončení sanace lagun Ostramo dostatečným objemem peněz. "Řešení spočívá v ukončení zadávacího řízení na sanaci kontaminovaného území v lokalitě Koksovny Trojice a využití takto uvolněných prostředků na dofinancování sanačních prací v prostoru lagun Ostramo," uvádí materiál.

Laguny jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku. Lidi v okolí obtěžují hlavně zápachem. Čištění lagun provázejí od počátku problémy a termín vyčištění se stále posouvá. Smlouva byla podepsána před 21 lety, sanace začala před 13 lety a vytěženo bylo zhruba 200.000 tun kalů. Pak se ale ukázalo, že v lagunách jsou další desítky tisíc tun odpadu se kterými se nepočítalo.

Akcionářská práva v Diamu vykonává ministerstvo průmyslu a obchodu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist