https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mfd-deti-z-karvine-maji-v-krvi-vic-skodlivin-nez-deti-z-budejovic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Novorozenci z Karviné mají v krvi víc škodlivin než děti z Českých Budějovic

31.10.2016 10:24 | PRAHA (ČTK)
Matky a novorozenci z Karviné mají v krvi a těle vyšší koncentrace prachových částic PM10 a karcinogenního benzoapyrenu než matky a jejich potomci v Českých Budějovicích.
Matky a novorozenci z Karviné mají v krvi a těle vyšší koncentrace prachových částic PM10 a karcinogenního benzoapyrenu než matky a jejich potomci v Českých Budějovicích.
Matky a novorozenci z Karviné mají v krvi a těle vyšší koncentrace prachových částic PM10 a karcinogenního benzoapyrenu než matky a jejich potomci v Českých Budějovicích. Vyplývá to z výzkumu expertů z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd a Vysoké školy chemicko-technologické Praha, kteří dva roky testovali matky a novorozence v obou městech. Podle vědců se také prokázalo, že vysoká koncentrace prachu i benzoapyrenu zpomaluje u dětí vývoj mozku a snižuje jejich obranyschopnost. Informoval o tom dnes deník Mf Dnes.
 

Výzkum začal v roce 2013 a vědci při něm porovnávali obsah škodlivin z ovzduší v krvi, plazmě a moči stovky matek nekuřaček a stejného počtu novorozenců. Jeden z autorů výzkumu Radim Šrám uvedl, že vědci prováděli letní a zimní odběry a ve vzorcích krve odebraných od zkoumaných v Českých Budějovicích byla koncentrace prachových částic PM10 v létě 9,1 a v zimě 20,4 mikrogramu na metr krychlový, zatímco v Karviné to bylo v létě 28 a v zimě 54 mikrogramů na metr krychlový. Několikanásobně vyšší byly výsledky z Karviné i v případě koncentrací benzoapyrenu v těle.

Vědci podle Šráma zároveň ale zjistili, že mateřské mléko není škodlivinami kontaminováno a polyaromatické uhlovodíky z něj tak do těla novorozenců nepřejdou.

Šrám vedl podobný výzkum v regionu už před lety, tehdy se ale zaměřil na nemocnost dětí. Zjistil, že děti mladší šesti let, které žijí v ostravském obvodu Radvanice a Bartovice, jsou několikanásobně častěji nemocné než jejich vrstevníci z jiných částí Ostravy. Na vině je především ovzduší znečištěné průmyslem a dopravou. Podle měření hydrometeorologického ústavu se ovzduší v Moravskoslezském kraji zlepšuje, přesto dál patří mezi nejhorší v republice.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist