https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mfd-kvuli-povodnim-prijde-razantni-reforma-dani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MfD: Kvůli povodním přijde razantní reforma daní

3.9.2002 10:41 | PRAHA (ČIA)
Kabinet se chystá využít obnovy země po ničivých povodních k razantní reformě daní. V pondělí 2. září večer o ní diskutovalo předsednictvo vlády, kabinet se kvůli ní mimořádně sejde v neděli a ve čtvrtek 5. září o ní začnou jednat poslanci. Změní se téměř všechny daně. V konečném součtu zdanění poroste: Češi a Moravané zaplatí napřesrok státu o devět miliard korun více než letos. Tak výrazný zásah do daní nezažilo Česko řadu let. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes.
 

Reforma se navíc odehraje hodně narychlo. Poslanci nebudou mít mnoho času o ní diskutovat, s největší pravděpodobností ho projednají pod časovým tlakem ve stavu legislativní nouze. Snaha získat podporu koaličních partnerů přiměla ministry zařadit na poslední chvíli do povodňového balíčku i dvojí pokles daní: společné zdanění manželů a snížení daní firmám. Potvrdili to šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda i Hana Marvanová z Unie svobody. "Dohody jsou téměř uzavřeny," řekl Svoboda.

Manželé by měli dostat už příští rok šanci podat společné daňové přiznání. Čím vyšší je rozdíl v příjmech manželů, tím na tom rodina více vydělá. Muž s šedesátitisícovým platem a ženou na mateřské ušetří každý měsíc tři tisíce. Muž ve stejné situaci s průměrným platem však neušetří nic. Společné zdanění má kabinet ve svém programu.

Další záměry daně naopak zvyšují: růst daně z příjmu fyzických osob u výdělku převyšujícího 1117 800 korun z 32 na 37 procent, dále vzestup DPH u potravin a dalšího základního zboží na sedm procent (ten vytáhne lidem z peněženek o šest miliard korun více než dnes). Jistý je už vzestup spotřební daně u cigaret a alkoholu. O benzinu se stále vyjednává. "Rýsuje se kompromis, že by se daň u benzinu zvýšila až za rok 2004," řekl Svoboda.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist