https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mfd-schling-by-zrusil-ministerstvo-zivotniho-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MfD: Schling by zrušil ministerstvo životního prostředí

7.3.2002 15:09 | PRAHA/ÚSTÍ NAD LABEM (EkoList)
"Já říkám už velmi dlouho, že ministerstvo životního prostředí je vcelku zbytečný orgán, že ochranu životního prostředí můžeme zajistit jinak. Myslím, že jsme všichni již dávno zezelenali. Myslím, že místo tohoto ministerstva by nám stačil úřad podobný Nejvyššímu kontrolnímu úřadu, který by dohlížel na porušování předpisů a případně tato porušení postihoval," řekl podle dnešní Mladé fronty DNES (MfD) ministr dopravy a spojů Jaromír Schling (ČSSD) poté, co se dozvěděl o negativním stanovisku ministerstva životního prostředí (MŽP) k plánované stavbě vodních děl na dolním Labi.
 

Schlingovým slovům podle redaktorů MfD nechtěla věřit ani jeho vlastní mluvčí Ludmila Roubcová. "Tohle vyjádření jsem nikdy neslyšela a nevěřím, že by tohle pan Schling někdy řekl. Na to ho znám velmi dlouho," řekla prý Roubcová zpravodajům deníku.

Ještě ostřejší k postoji MŽP byl zástupce hejtmana Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna (ČSSD), který si podle MfD stěžoval na ministra životního prostředí Miloše Kužvarta (ČSSD) dopisem rovnou premiéru Zemanovi. "Když vláda rozhodla ve své koncepci rozvoje dopravy do roku 2010, že bude preferovat lodní dopravu, tak ministr se tím prostě musí řídit. Pokud je vláda funkční, Kužvart se prostě musí podřídit," řekl Foldyna MfD. "Je to naprosto přepjatá, neadekvátní rekce," komentovala pro MfD slova Kužvartových stranických kolegů jeho mluvčí Rita Gabrielová s tím, že je považuje před volbami za nefér. Miloš Kužvart Schlingovy ani Foldynovy výroky nekomentoval vůbec.

Změny ve struktuře vlády navrhují i další politici ČSSD. "Začal bych tím, že bych sloučil ministerstvo zemědělství a životního prostředí. Byl by to krok k věcnému a efektivnímu rozhodování o ochraně životního prostředí, a hlavně - dělo by se tak v rozumném časovém horizontu," navrhuje podle MfD například poslanec Vladimír Laštůvka.

Zrušení ministerstva zemědělství (MZe) navrhoval před nedávnem i sám ministr Kužvart. "Mimoprodukční funkce zemědělství by přešly do kompetence MŽP, zatímco produkční do kompetence ministerstva průmyslu a obchodu (MPO)," řekl Kužvart EkoListu při lednové návštěvě svého saského kolegy Steffena Flatha (CDU).


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist