https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mfdnes-dohoda-s-rakouskem-o-temelinu-muze-stat-az-10-miliard-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MFDnes: Dohoda s Rakouskem o Temelínu může stát až 10 miliard korun

30.11.2001 10:24 | BRUSEL/PRAHA (ČIA)
Ve čtvrtek v pozdních hodinách dosáhly premiéři České republiky a Rakouska vzájemné dohody o bezpečnostních opatřeních v jaderné elektrárně Temelín (JETE). Požadavky rakouské strany, na které premiér Miloš Zeman při jednáních v Bruselu přistoupil, mohou podle odhadů stát Českou republiku až 10 miliard korun. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes.
 

Text dohody bude po případném schválení ostatními zeměmi Evropské unie (EU) součástí vstupní smlouvy ČR do EU a podle rakouského kancléře Wolfganga Schüssela (OVP) by tak podléhal pravomoci Evropského soudního dvora. Díky čtvrteční dohodě již nic nebrání uzavření kapitoly Energetika v rámci přístupových jednání. "Svůj návrh pro jednání o kapitole předložíme asi už v pátek," uvedl po jednání komisař EU Günter Verheugen.

Podle mluvčího Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Pavla Pittermanna neznamenají dohody pro JETE hrozbu dlouhodobější odstávky. Hlavním požadavkem rakouské strany je přitom oddělení potrubí na vodu a páru, kde by měly být vybudovány dělící ochranné zdi.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist