https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mil-cez-udrzi-letosni-export-i-bez-eon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Míl: ČEZ udrží letošní export i bez E.ON

31.7.2001 17:27 | PRAHA (ČIA)
I po ukončení dodávek významnému německému odběrateli, společnosti E.ON, neklesne v letošním roce elektrárenské společnosti ČEZ výše exportu pod úroveň loňského roku. E.ON neodebírá elektřinu od ČEZu od 1. července letošního roku. Ztrátu odběratele se podaří kompenzovat díky růstu domácí poptávky a jiným exportním možnostem ČEZu. Reálný odhad vyvezené elektřiny za letošní rok pohybuje mezi 12,5 a 13 terrawatthodinami (TWh). Informoval o tom dnes generální ředitel ČEZu Jaroslav Míl.
 

V prodeji elektřiny na tuzemském trhu zaznamenal ČEZ v prvním pololetí poprvé od poloviny 90. let zastavení poklesu, když dosáhl podílu svých zdrojů na krytí poptávky ve výši 57,1 procenta. Meziročně tak vzrostl o pět desetin procenta, a to vlivem vyššího prodeje regionálním distributorům při stagnaci výroby. Poptávka po elektřině v České republice přitom meziročně stoupla o 2,6 procenta (693 GWh) a dosáhla úrovně 27,5 TWh. Spotřeba obyvatelstva přitom stoupla mimo jiné z důvodu vyšší poptávky na vytápění zapříčiněné meziročním poklesem teplot v první polovině roku tohoto roku o 1,7 procenta.

K 30. červnu tohoto roku dosáhla společnost ČEZ neauditovaného nekonsolidovaného zisku po zdanění ve výši 4,6 miliardy korun. Oproti stejnému období loni to znamená nárůst o 1,6 miliardy korun (o 52,1 procenta). Stalo se tak na základě většího růstu celkových výnosů ve zmiňovaném období, které dosáhly 30,9 miliardy korun, zatímco náklady dosáhly výše 25,2 miliardy korun. Podle mezinárodních účetních standardů (IAS) dosáhl ČEZ čistého zisku ve výši 6,9 miliardy korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist