https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/miliarda-lidi-nema-pristup-k-pitne-vode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Miliarda lidí nemá přístup k pitné vodě

27.3.2000 12:55 | PRAHA (EkoList)
Podle ministra životního prostředí Miloše Kužvarta (ČSSD) je dobře, že si světové společenství začíná uvědomovat závažnost problematiky ochrany a využívání vodních zdrojů. Ministr to dnes řekl na tiskové konferenci po svém návratu z ministerské konference 2. Světového vodního fóra, která se uskutečnila minulý týden v Haagu.
 

"Denně umírá na světě 5 000 dětí proto, že nemají přístup k pitné vodě. Na světě tímto problémem trpí miliarda lidí. Jsem rád, že si svět tento problém začíná opravdu uvědomovat," řekl dnes ministr Kužvart. Deklarace, kterou účastníci ministerské konference v Haagu přijali, obsahu několik věcných návrhů, jak situaci řešit. Podel Klause Töpfera, šéfa Programu OSN pro životní prostředí (UNEP), by konečné vyřešení problémů s nedostatkem vody na Zemi stálo zhruba 400 miliard amerických dolarů.

tiskova_konference

Jaroslav Kinkor (první zleva) a ministr Miloš Kužvart dnes na tiskové konferenci připoměli závažnost problematiky přístupu k pitné vodě. Foto: Jakub Kašpar/EkoList

"Zdůraznil bych ze závěrečné deklarace zejména tři body. V první řadě racionalizace spotřeby vody namísto hledání nových zdrojů. Vždyť dnes například závlahy znamenají 70 procent světové spotřeby vody," říká Jaroslav Kinkor, ředitel odboru ochrany vod MŽP ČR. Dalšími dvěma zásadními body jsou, podle Kinkora, předpoklad plné náhrady ceny za vodu a princip "znečišťovatel platí".

Kužvart se v Haagu mimo jiné sešel i se svým slovenským protějškem Láslo Mikloszem. Shodli se na záměru uspořádat na podzim tohoto roku ve Znojmě konferenci na téma "Širší aspekty vodních děl Gabčíkovo-Nagymaros a Nové Mlýny". Kromě toho se chtějí oba ministři v blízké budoucnosti sejít a diskutovat o řešení kůrovcové problematiky.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist